Fermierii acuză întârzieri la plățile APIA! Când vin banii

5

Deși Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început campania de plăți în avans și a anunțat că a autorizat la plată peste 480.000 de beneficiari, unii dintre fermieri susțin că plățile sunt întârziate și își fac tot felul de scenarii. Aceștia acuză faptul că softul APIA nu recunoaște unele culturi, motiv pentru care nu pot primi avansul APIA și își fac griji în privința autorizării la plată.

Practic, fermierii susțin că unele culturi se confundă între ele la controlul prin teledetecție, iar softul agenției blochează dosarul fermierului până când o echipă de inspectori se deplasează pe teren pentru a face controlul la fața locului.

”Acum, APIA, ca să vedeți cum se întârzie plățile, au găsit prin teledetecție din satelit că se confundă culturile, și nu poți intra la plată. Vor fi fermieri foarte mulți care nu vor intra nici peste 3-4 luni la plată. Lucrul acesta s-a mai repetat acum câțiva ani, când au fost probleme cu niște bani, iar un ministru deștept a găsit modalitatea să bage teledetecția, să țină fermierii pe loc cu banii. Eu n-am nimic cu APIA, am o deosebită apreciere pentru salariații de la APIA”, a precizat Vasile Paraschiv, fermier din județul Ialomița, în direct la AGRO TV.