Cine trage sforile? Fermierii, puși să dea DECLARAȚII ÎN FALS la APIA!

3

În ultimele zile, tot mai mulți fermieri sunt sfătuiți să dea declarații în fals la APIA tocmai de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, atrage atenția Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Într-o postare făcută vineri, pe Facebook, reprezentanții LAPAR trag un semnal de alarmă tuturor fermierilor în legătură cu erorile apărute în declarația de suprafață, pe care sunt chemați să le corecteze la centrele APIA.

„Schimbarea Declarației APIA prin corectarea greșită a M3, dacă eroarea nu este reală și fermierul nu a greșit declarând o cultură care nu există pe teren, este fraudă și este în deserviciul fermierilor!

Ne-au fost raportate situații când, în urma controalelor satelitare, fermierii au fost chemați la centrele APIA pentru modificarea Cererii Unice și sfătuiți fie să modifice, fie să meargă în instanță.

Deși poate părea o soluție, modificare cererii unice și declararea în fals este în defavoarea fermierilor care:

  1. Vor avea probleme cu decontarea asigurărilor de cultură pe submăsura 17.1;
  2. Vor avea probleme fiscale, generate de înregistrarea în contabilitate a unor inputuri pentru alte culturi;
  3. Corecția cererii va rămâne în sistem și pe viitor poate va exista o listă neagră cu cei care au vrut sa „fraudeze”;
  4. Ascunderea situațiilor din teren, NU este soluția!

Vă rugăm să semnalizați astfel de situații către asociațiile de fermieri din care faceți parte, pentru a putea căuta rezolvare împreună cu APIA central”, avertizează reprezentanții LAPAR pe pagina de Facebook a organizației.