Fermierii riscă să piardă 25% din subvențiile APIA! AVERTIZARE de la Bruxelles

4

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) vine la pachet cu noi măsuri pentru fermierii europeni, care mai de care mai delicate. Ieri, la Strasbourg, a avut loc un vot extrem de important privint principalele trei regulamente pe baza cărora va fi constituită noua PAC și Planurile Naționale Strategice ale fiecărei țări.

Pentru a lămuri toate aspectele de ultimă oră de la nivel european, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a intervievat în emisiunea ”Agricultura la Raport” pe Achim Irimescu, Ministru plenipotențiar, Șef secție agricultură, Reprezentant al României în Comitetul Special Agricol, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană. Acesta a indicat câteva din elementele cele mai importante la care țara noastră trebuie să fie atentă în noua PAC.

Potrivit lui Achim Irimescu, România trebuie să gândească eficient noile eco-scheme, astfel încât banii dedicați acestora să fie absorbiți de către fermieri; altfel, aceste sume riscă să fie pierdute.

”Cred eu că cel mai important lucru este utilizarea fondurilor pentru eco-scheme, care înseamnă 25% în fiecare an, deci pentru România înseamnă undeva la 475 de milioane euro pe an. Trebuie spus că dacă banii nu se folosesc, ei se pierd. În primii doi ani există o flexibilitate și poți să mai redistribui 5% către alte măsuri, dar din 2025 nu mai poți face acest lucru și va fi o problemă”, a explicat Achim Irimescu.

Mai mult, țara noastră trebuie să cântărească foarte bine plățile redistributive, astfel încât să creeze condiții echitabile pentru fermierii de toate dimensiuneile.

”O altă măsură importantă este plata redistributivă – iei 10% de la fermele mari și dai la fermele medii și mici. Acolo este foarte important cum cântărești, ca să nu omori fermele mari, dar să ajuți fermele mici să se dezvolte și să nu încurajezi nemunca; acesta este iarăși un lucru foarte important”, a mai spus Achim Irimescu în direct la AGRO TV.

Una dintre marile provocări care vor fi incluse în noua Politică Agricolă Comună, începând cu 2025, va fi cea legată de drepturile muncitorilor agricoli. Practic, fermierii care nu respectă drepturile angajaților din fermele pe care le dețin, riscă să piardă subvențiile APIA.

”O altă provocare foarte mare este introducerea unei condiționalități sociale, care se va face din 2025. Adică fiecare fermier va trebui să aibă grijă de drepturile muncitorilor agricoli. Dacă un muncitor agricol consideră că nu îi sunt respectate drepturile, inspectorii muncii raportează la APIA, iar APIA trebuie să îi taie subvenția fermierului. (…) Consiliul a respins-o cu putere, dar Parlamentul European a insistat foarte tare pe această măsură”, a mai subliniat Achim Irimescu.