Finanțare de 15.000 EURO/fermă pentru micii fermieri! Cine mai are șanse să primească banii

27

Micii fermieri care au vrut să acceseze fonduri europene pentru investiții în ferme au putut face acest lucru prin intermediul submăsurii 6.3, pentru a primi o finanțare nerambursabilă de 15.000 de euro. Rapoartele de selecție pentru această măsură s-au afișat, însă pentru fermierii din zona montană care nu au intrat la finanțare, dar au proiecte eligibile, mai există o speranță.

Potrivit directorului general AFIR, Dorin Opreanu, există discuții pentru mutarea unor sume rămase de pe componenta națională a submăsurii 6.3, către componenta montană, astfel încât mai mulți fermieri să primească finanțare.

”Autoritatea de Management analizează foarte atent dacă mai rămân bani și câți mai rămân. Singura discuție pe care am avut-o la ora actuală cu doamna director de la Autoritatea de Management a fost legată de submăsura 6.3. Pe componenta națională au rămas ceva bani, iar singura variantă ar fi să-i mutăm pe 6.3 montan, unde sunt multe depuneri, iar banii s-au terminat. Deci cei din zona montană ar avea șanse să se suplimenteze, iar unde s-a tras linie se mai poate coborî”, a precizat Dorin Opreanu în emisiunea Agrostrategia la TVR.

Potrivit șefului AFIR, pentru celelalte măsuri care au fost deschise în perioada 2021-2022 nu mai există fonduri suplimentare disponibile, astfel că fermierii care nu au prins finanțare vor fi nevoiți să depună noi proiecte, începând din 2023.

”Pentru celelalte măsuri nu mai avem fonduri să suplimentăm. Am viciat sectorul pomicol, am viciat submăsura 4.3, ca să creăm resursa financiară pentru aplicarea Ordonanței 64, deci clar nu mai avem alți bani. Exceptând 6.3, avem supracontractare pe absolut fiecare submăsură. (…) Beneficiarii trebuie să știe că pentru o altă sesiune, care va fi în PNS, înseamnă alt proiect, alte proceduri, altă cofinanțare.

Din 2023, gradul de cofinanțare din partea fermierului va fi mai mare, pentru că gândirea acestui PNS a fost făcută pe investiții, a fost făcută astfel încât beneficiarul să își asume și muncă, și curaj puțin mai mare”, a mai explicat directorul general AFIR, Dorin Opreanu.