Fond de reconstrucție după inundații de peste 20 de miliarde EUR. Așa da!

3

Fondul de reconstrucţie după inundaţii avut în vedere de autorităţile germane va trece de 20 de miliarde de euro, adică mai mult decât dublu faţă de estimările iniţiale, au declarat luni pentru Reuters două surse din apropierea discuţiilor, informează Agerpres.

La mijlocul lunii iulie, inundaţii grave au devastat mari părţi din vestul Germaniei, precum şi din ţările vecine Belgia şi Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar şi Bavaria şi Saxonia au avut de suferit.

180 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 şi 15 iulie şi numeroase case, drumuri, căi ferate şi poduri au fost distruse.

În primele lor estimări, oficialii germani apreciau că reconstruirea zonelor afectate de inundaţii va costa peste 10 miliarde de euro, însă analizele detaliate efectuate ulterior au dus costurile mult mai sus.

Guvernul federal de la Berlin şi guvernele landurilor au convenit deja că vor împărţi în mod egal povara fiscală.

Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, care este şi candidatul social-democraţilor pentru postul de cancelar la alegerile parlamentare din septembrie, a spus că oamenii vor putea conta pe ajutoare de urgenţă în valoare de peste 400 milioane de euro.

Sursele citate de Reuters susţin că fonduri de reconstrucţie în valoare de peste 20 de miliarde de euro vor fi înfiinţate pe parcursul mai multor ani. Potrivit surselor, marţi, cancelarul Angela Merkel, ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, şi liderii landurilor vor avea o teleconferinţă la care vor discuta despre ajutoarele de urgenţă şi fondurile de reconstrucţie pentru victimele inundaţiilor.

În luna iunie a acestui an, cabinetul de la Berlin a aprobat un proiect de buget pentru anul viitor care prevede emiterea de noi datorii în valoare de aproape 100 miliarde de euro, în ideea de a putea finanţa noile măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19, ceea ce ar duce împrumuturile totale contractate de Germania în perioada 2020-2022 până la un nivel de 470 miliarde de euro.

Începând din luna martie a anului trecut şi până în prezent, cancelarul Angela Merkel şi ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, au implementat un set de măsuri fără precedent de salvare şi sprijinire, în ideea de a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul pandemiei de COVID-19.

Toate aceste măsuri au fost finanţate cu noi împrumuturi cu o valoare record de 130 miliarde de euro în 2020 şi 240 miliarde de euro în 2021, pentru care a fost suspendată o prevedere constituţională privind frâna datoriilor. Această limită va trebui suspendată şi anul viitor, pentru al treilea an consecutiv, pentru ca Berlinul să poată împrumuta 99,7 miliarde de euro în 2022.