Fondurile pentru apicultori vor fi MAJORATE! Anuntul Comisiei Europene

11
Fondurile pentru apicultori vor fi MAJORATE! Anuntul Comisiei Europene

Mai mulți bani pentru apicultori! Comisia Europeană propune o majorare semnificativă a fondurilor anuale pentru apicultură în noua Politică Agricolă Comună. Într-o postare pe pagina sa de facebook, europarlamentarul Daniel Buda a oferit câteva detalii cu privire la propunerea Comisiei Europene de majorare a fondurilor pentru apicultori post 2020.

Potrivit eurodeputatului, Comisia propune o creștere cu 50% a fondurilor anuale pentru fermierii din sectorul apicol. După cum știm, apicultorii români au fost grav afectați în acest an de condițiile meteorologice nefavorabile și seceta extremă, ceea ce a provocat o scădere semnificativă a producției de miere.

”Condițiile meteorologice nefavorabile din acest au generat o scădere a producției de miere în România cu 15-20% față de anul 2019. De asemenea, și alte state membre au înregistrat scăderi semnificative a producției de miere de albine. Spre exemplu, în Croația a fost declarată stare de dezastru natural, după ce au fost descoperite covoare de albine moarte. Anul acesta a adus o serie de provocări pentru apicultori, producția europeană de miere fiind compromisă”, arată Daniel Buda.

În urma întrebărilor adresate de eurodeputatul român, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a transmis faptul că în prezent, sectorul apicol din UE este sprijinit în cadrul PAC, dar urmează și alte măsuri de sprijin suplimentare prin intermediul Strategiei „De la fermă la consumator”.

„Pentru a stopa pierderea biodiversității, Comisia va lua măsuri pentru a reduce cu 50 % utilizarea generală a pesticidelor chimice și riscul reprezentat de acestea precum și utilizarea pesticidelor mai periculoase până în 2030. Acest lucru a fost anunțat în Strategia „De la fermă la consumator” și în Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, recent adoptate.

În prezent, UE sprijină sectorul apicol din UE în cadrul politicii agricole comune (PAC), în special prin intermediul programelor naționale din domeniul apiculturii. Aceste programe conțin opt măsuri concentrate în mod clar pe îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole, cum ar fi asistența tehnică pentru apicultori, monitorizarea pieței și combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor.

Aceste măsuri vor continua să fie disponibile în viitoarea PAC post-2020. Prin deplasarea acestora de la organizarea comună a piețelor agricole către planul strategic al PAC, sinergiile dintre toate părțile PAC vor fi consolidate, inclusiv pentru apicultură, a cărei finanțare este propusă pentru a crește de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an (dublată cu cofinanțarea națională)”, a precizat Wojciechowski