Guvernul subvenționează jumătate din cantitatea de motorină pentru fermierii români!

4

Fermierii români vor primi în acest an o subvenţie pentru jumătate din consumul de motorină pe anul 2022, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Subvenția vine în plus faţă de sprijinul acordat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, iar schema de ajutor de stat urmează a fi aprobată în Guvern în următoarele două săptămâni

„În următoarele două săptămâni, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii va veni cu o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români din sectorul vegetal, care vor primi o subvenţie pe 50% din consumul de motorină din anul 2022. Vorbim aici pentru porumb, rapiţă, floarea soarelui şi orz, deoarece pe grâu s-a dat o schemă de ajutor. Practic, fermierii vor primi, pe lângă cei 1,56 lei pe acciză, încă 2 lei pe litru, ceea ce înseamnă un sprijin de 3,56 lei/litru de motorină. Avem o situaţie clară prin APIA prin care în anul 2022 am dat acciza la motorină, acele documente sunt depuse, nu trebuie decât o simplă cerere din partea fermierilor şi noi putem face plata de 2 lei pe litru pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Am găsit această formă juridică şi legală de a acorda aceşti bani, pentru a nu ne aduce în faza în care prin controalele pe care urmează să le facă Comisia Europeană să dăm explicaţii sau să solicităm fermierilor români banii înapoi pe aceste ajutoare”, a explicat Florin Barbu.

Potrivit șefului MADR, acest ajutor va fi pre-notificat la Comisia Europeană. Deși este vorba „doar o înştiinţare a Bruxelles-ului”, până la 30 septembrie acest act normativ trebuie aprobat, iar până la 31 decembrie banii trebuie să fie în conturile fermierilor.