Ministrul Florin Barbu zice că sunt doar 4.500 de hectare afectate de secetă. „A fost un an bun!”

2

Raportările din teritoriu privind culturile de primăvară afectate de secetă consemnează până în prezent doar o suprafaţă de 4.500 hectare, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu, precizând că 2023 „este un an agricol bun”, mai ales prin prisma producției de grâu, informează AGERPRES.

„Este un an agricol bun. Avem la grâu o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce înseamnă o producţie un pic mai mare faţă de anul trecut. Este o realitate, toată lumea ştie că a fost un an agricol bun la grâu. Sunt producţii bune la culturile de toamnă, mai mari ca în anul 2022. Vom avea o conferinţă de presă în luna septembrie când vom anunţa toate datele”, a precizat ministrul Florin Barbu.

În privința culturilor de primăvară, potrivit șefului de la Agricultură, seceta a afectat și anul acesta culturile de porumb şi floarea soarelui, însă raportările consemnează deocamdată o suprafață de doar 4.500 de hectare.

„Seceta a fost mult mai puternică în această perioadă, iar culturile însămânţate în primăvară au fost afectate. În momentul de faţă avem o raportare de la comisiile constituite la nivel de prefect, prin comitetele de situaţii de urgenţă, de aproape 4.500 de hectare afectate de secete, la culturile de primăvară, prin procese verbale încheiate de către autorităţile competente care fac evaluarea. Deocamdată nu este o suprafaţă mare la nivelul României. Acum aşteptăm, dar noi vom comunica toate datele, nu ţinem lucrurile acestea secrete. Încercăm să găsim resursele financiare, să-i ajutăm pe aceşti fermieri. Mai mult, aşteptăm procesele verbale şi pe partea de legumicultură, acolo unde fenomenele extreme au produs anumite ravagii. Vorbim de zonele Matca, vorbim de Olt, zona Strejeşti, aşteptăm evaluările şi bineînţeles că vom veni în sprijinul fermierilor şi al legumicultorilor români. I-am rugat foarte mult pe prefecţi, cât şi pe primari ca valoarea sprijinului pentru despăgubiri să fie transpusă direct prin procesul verbal de constatare, astfel încât să nu se mai facă diferenţe pe anumite zone”, a precizat Forin Barbu pentru AGERPRES.

Datele dInstitutului Naţional de Statistică (INS) arată că, anul trecut, producţia de cereale pentru boabe a României a fost de 18,84 milioane de tone, în scădere cu peste 32% faţă de 2021, când s-au raportat 27,79 milioane de tone.

Producţia de grâu din 2022 a fost de 8,68 milioane de tone, în scădere cu aproape 18% faţă de cele 10,43 milioane de tone obţinute în 2021, având o medie de 4.004 kg/ha.

La porumb boabe, randamentul a fost anul trecut de numai 3.298 kg/ha, iar recolta a scăzut la 8,04 milioane de tone, de la 14,82 milioane de tone raportate în 2021.

Anul trecut, România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu, s-a clasat pe locul cinci la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi pe locul patru la producţia realizată după Franţa, Germania şi Polonia.