Importanța monitorizării culturii de rapiță

10

Cultura de rapiță este expusă unui număr mare de riscuri din cauza perioadei lungi de vegetație. Provocari au fost încă de la începutul sezonului de semănat, când lipsa precipitațiilor a cauzat nerăsărirea plantelor, ceea ce a dus la pierderea a peste jumătate din suprafețele semănate. 

Prin urmare, recomandăm monitorizarea atentă a solelor cultivate cu rapita, pentru a maximiza potențialul de producție al plantelor, dar mai ales pentru obținerea profitabilității în fermă la această cultură.

În prezent, după o iarnă blândă, ne pregătim pentru o primăvară cu vreme schimbătoare. Aceste fluctuații de temperatură fac plantele de rapiță mai sensibile la boli și perturbă ciclul de viață al dăunătorilor, ceea ce va duce la apariția lor eșalonată. Prin urmare, este crucial să acordăm o atenție deosebită atât alegerii produselor, cât și momentului aplicării acestora. Recomandăm monitorizarea atentă a culturilor și intervenția acolo unde este cazul, ținând cont de pragul economic de dăunare, dar și de condițiile meteo. Sub pragul de 5⁰ Celsius nu recomandăm aplicarea produselor de protecție a plantelor deoarce poate apărea fenomenul de fitotoxicitate cu impact negativ asupra potențialului de producție.

În ceea ce privește dăunătorii, cei mai importanți şi cei care pot provoca pagube însemnate primăvara sunt gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi) și gărgărița tulpinilor de varză (Ceutorhynchus pallidactylus), care devin activi când temperatura depășește 9°C în aer și 6⁰C la adâncimea de 5 cm în sol.

Pentru monitorizarea aparițiilor eșalonate a gărgărițelor, cel mai probabil urmează un nou val de atac în luna martie, recomandăm amplasarea capcanelor galbene cu lipici, la nivelul plantelor de rapiță și controlul acestora în jurul orelor prânzului, în zilele însorite.

În momentul în care constatăm apariția adulților în capcane vă recomandăm să aplicați produsul Sivanto Energy, un insecticid foliar inovativ și eficient care oferă protecție pe termen lung prin combinarea a două substanțe active cu moduri diferite de acțiune: contact si sistemic.

  • Deltametrin are o acțiune rapidă de contact împotriva dăunătorilor, asigurând eficacitate în combaterea acestora in primele minute/ore de la aplicare;
  • Flupiradifurone are actiune sistemică și este capabil să se deplaseze în interiorul plantei și să prelungească durata de acțiune a produsului, protejând cultura minim două săptămâni, în funcție de condițiile meteo.

Alternanță temperaturilor zi – noapte, dar mai ales de la o zi la alta, favorizează aparția crapăturilor, arsurilor, atât la nivelul frunzelor, dar mai ales la nivelul tijei florale. În câmp, la nivelul frunzelor, pot fi observate deja simptome ale bolilor: putregaiul negru (Phoma lingam) și făinare (Erysiphe cruciferarum), instalate în unele zone, încă din toamnă. În funcție de zonă și de precipitațiile căzute în această perioadă pot aparea și alte boli – pătarea brună (Alternaria brassicae) sau putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Recomandarea noastră este aplicarea fungicidul Tilmor 240 EC, care acționează sistemic în planta și are un spectru foarte larg de acțiune, prezentând proprietăți preventive, curative și uneori eradicative.

Ambele produse pot fi achiziționate și sub forma pachetului tehnologic Tilmor Plus, o soluție agronomică adaptată nevoilor din fermă! Prin aplicarea celor 2 produse concomitent, cultura de rapiță este tratată cu un total de 4 substanțe active (2 cu acțiune fungicidă și 2 cu acțiune insecticidă) și este protejată atât împotriva dăunătorilor, dar și a bolilor.

Prin selectarea pachetului tehnologic Tilmor® Plus, veți beneficia de o tehnologie premium și de un raport calitate-preț avantajos!