Instalarea tinerilor fermieri 2023, o risipă de bani? Unde se duc cei 70.000 de euro/fermă

9

Intervenția DR 30 – instalarea tinerilor fermieri, va fi lansată în a doua jumătate a lunii octombrie, însă nemulțumirile legate de forma actuală a ghidului solicitantului sunt multiple. Practic, acest ghid avantajează clar fermierii care practică legumicultura în spații protejate, în detrimentul altor ramuri ale agriculturii.

În aceste condiții, specialiștii în domeniul fondurilor europene avertizează că linia de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri ar putea deveni o risipă de bani anul acesta și, mai mult, ar putea duce la o fărâmițare și mai mare a terenurilor agricole.

”Eu am fost un pic nelămurit cu scăderea pragului la 2.300 SO pentru spațiul protejat, pentru că acest spațiu protejat înseamnă 1.000 de metri pătrați. Într-o cultură de spațiu protejat, 1.000 de metri pătrați puțin probabil că este sunt necesari 70.000 de euro. Mi se pare o risipă, pentru că nu este o cultură care să poată angaja asemenea bani, să aibă rentabilitate”, a precizat consultantul Cristian Găină pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

 În ceea ce privește pregătirea dosarului pentru depunerea cererii de finanțare, specialiștii avertizează că fermierii ar fi trebuit să se pregătească din timp, astfel încât să poată obține un punctaj cât mai mare.

”Punctajul este calculat diferit pentru fiecare componentă care urmează să fie accesată. Sunt și câteva elemente comune pe cele două grile de punctaj, cum ar fi comasarea exploatațiilor, preluarea exploatațiilor de la o persoană cu vârsta de peste 60 de ani. De asemenea, se acordă punctaj în cazul în care tânărul fermier care depune cererea de finanțare dovedește că are studii liceale la momentul depunerii proiectului. Trebuie amintit faptul că există o cerință minimă obligatorie de opt clase pentru a depune cererea de finanțare.

În momentul acesta, nu știu dacă mai este posibil să se ajungă la punctaj maxim dacă proiectul nu a fost urmărit din timp. De exemplu, comasarea sau înființarea unei societăți, înregistrarea la APIA; lucrurile acestea nu mai pot fi recuperate în timp util, dacă nu s-au făcut demersuri până în prezent”, a explicat Marian Dumitrache, consultant, pentru AGRO TV.