Ce cantitate de cereale intră în România după interdicția de importuri din Ucraina

1

De când Comisia Europeană a decis interdicția de importuri din Ucraina (cu unele excepții), importurile de grâu au scăzut cu 14% și cele de porumb cu 29%. Analiza este realizată începând cu dată de 2 mai, de când s-au interzis importurile din țara afectată de război.

Potrivit unei analize realizată de Economica.net, pe baza datelor Comisiei Europene care raportează fluxurile de marfă pe țări de destinație, săptămânal, România a importat, din afara spațiului comunitar, aproximativ 38.800 de tone de grâu comun și aproximativ 75.700 de tone de porumb.

Față de perioada similară a anului trecut există însă, numai din import, de 6,8 ori mai mult porumb și de 30,8 ori mai mult grâu în țară. Date despre cantitățile care tranzitează țara încă nu există, se precizează în articolul realizat de ziariștii de la Economica.

In perioada 1.07.2022- 4.06.2023, România a importat din afara spațiului comunitar 909. 677 de tone de grâu, de 30,8 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut (date iulie-mai) și peste 1,3 milioane de tone de porumb, de 6,8 ori mai mult decât anul trecut.

Interdicția de importuri din Ucraina exclude contracte semnate înainte de 2 mai.

Cel mai probabil, cantitățile provin în cea mai mare proporție tot din Ucraina, mai spune semnatarul articolului din Economica.net, având în vedere că România nu este, în mod tradițional, un client al țărilor terțe și nici nu are deficit, fiind unul dintre cei mai mari exporatori de cereale din UE.