Legea care stabilește dacă poți să te uiți peste gard la vecini!

5

Atunci când vine vorba de construcția unei locuințe la sol, proprietarii trebuie să țină cont nu doar față de propria casă, ci și față de gardul care delimitează proprietatea de cea a vecinilor. În cazul în care proprietarul nu respectă înălțimea optimă a gardului, se poate trezi cu poliția la poartă.

Conform prevederilor legislației, construirea gardului dintre proprietăți este o obligație reciprocă a vecinilor, cu condiția respectării înălțimii maxime stabilite la 2 metri, inclusiv coama zidului, conform articolului 662, aliniatul 2 din Codul Civil. Esențial este ca gardul să nu încalce drepturile de proprietate și posesie ale vecinului, să nu fie amplasat unilateral și să permită scurgerea apei atât pe terenul unui vecin, cât și pe celălalt.

În situația în care un vecin dorește să se abată de la prevederile codului civil, doar autoritățile locale, prin reglementările de urbanism, au prerogativa de a decide asupra posibilității ridicării gardului peste înălțimea specificată.

Legea stipulează, de asemenea, că ridicarea gardului este o responsabilitate comună a ambilor vecini. În cazul în care un proprietar refuză să contribuie la ridicarea gardului, acesta poate fi legal obligat să o facă, conform publicației Adevărul.