Legile propuse de Emil Dumitru pentru fermierii români – debirocratizare, reforma funciară și codul rural

13
Legile propuse de Emil Dumitru pentru fermierii români – debirocratizare, reforma funciară și codul rural

Fermierii români așteaptă de la noul Parlament o serie de legi care să vină în sprijinul lor și să ajute agricultura românească să se dezvolte. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a aflat de la deputatul Emil Dumitru care sunt prioritățile acestuia în ceea ce privește proiectele de lege pe care le va iniția în următorii ani. În primul rând, actualul membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a subliniat nevoia de debirocratizare a modului în care se emit autorizații și avize pentru fermieri.

”Avem spuralegiferare pe care trebuie să o eliminăm. Avem niște perioade foarte mari prin care un fermier care înceapă să facă o investiție, spre exemplu cu construcții montaj în sectorul zootehnic, îi ia un an și jumătate să primească avizele. Acestea sunt lucruri de bun simț; dacă vrem să ne mișcăm în ritmul așteptărilor fermierilor, trebuie să eliminăm aceste lucruri. Un proiect de lege pe care l-am propus și urmează să îl scriem este pe ceea ce înseamnă debirocratizarea modului în care se emit autorizații și avize, astfel încât după o perioadă determinată de 60 de zile să fie aprobare tacită – n-a răspuns instituția respectivă, fermierul poate să înceapă lucrările fără să fie sancționat sau pasibil de a primi sancțiuni”, a precizat Emil Dumitru.

O altă prioritate a deputatului de Călărași este reforma funciară, după modelul francez din 1970.

”O altă chestiune foarte importantă este reforma funciară. Cu excepția Ardealului, unde funcționează sistemul de cadastrare, toate celelalte regiuni istorice al României au o problemă sistemică cu schimburile de teren la mica înțelegere și cu un sistem de cadastrare nefuncțional. Dacă vom lăsa în continuare să se cadastreze bucățele mici din terenuri care cu greu au fost comasate de către fermieri, nu vom face altceva decât să generăm niște situații litigioase în care sarcina administrativă a statului în procesele pe rol va fi mai mare decât dacă facem această reformă funciară, cum a făcut-o Franța în 1970”, a subliniat Emil Dumitru.

Fostul secretar de stat a vorbit și despre importanța înființării unui cod rural românesc, unde să fie stipulate foarte clar toate noțiunile care acum sunt neclare, cum ar fi ferma de familie.

”O ambiție pe care o am este să adoptăm codul rural românesc. Este o chestiune de bun simț ca după 30 de ani de democrație să avem un cod rural, să nu ne mai întrebăm care e ferma de familie, care e ferma de subzistență, ce înseamnă codul de bune practici etc. Trebuie să asanăm totul într-un act normativ”, a mai explicat Emil Dumitru pentru AGRO TV.

Nu în ultimul rând, deputatul își propune să inițieze și o lege a arealelor irigabile, care să faciliteze conectarea fermierilor la infrastructura principală de irigații

”Este foarte important să avem și o lege a arealelor irigabile, pentru că oricât de bine am face și am moderniza infrastructura principală de irigații, dacă nu vor exista și doritori care să fie conectați la infrastructura principală, va fi foarte complicat să susțină statul la nesfârșit cheltuielile cu buna funcționare a sistemelor de irigații”, a mai adăugat Emil Dumitru.