Martie 2020: ce se întâmplă cu starea de vegetație la grâu, orz și orzoaică (exclusiv)

4
Martie 2020: ce se întâmplă cu starea de vegetație la grâu, orz și orzoaică (exclusiv)

Culturile de grâu, orz și orzoaică au ieșit din iarnă fără atacuri de boli și dăunători specifici, cu excepția unor pierderi nesemnificative ale treimii superioare a aparatului foliar la cerealele de toamnă și a frunzelor exterioare din rozeta de frunze a plantelor de rapiță.

Cu toate acestea, specialiștii Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) au tras un semnal de alarmă și au ajuns la concluzia că în toate cele 16 zonele monitorizate, pluviometria înregistrată în prima jumătate a anului de agricol 2020-2021 nu a recuperat rezerva de apă pierdută din sol.

Potrivit informării ASAS privind evoluția condițiilor climatice, a rezervei de umiditate din sol și stării de vegetație la culturilor de toamnă (grâu, orz și orzoaică) la desprimăvărare în zonele de influență ale unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, primit în exclusivitate la redacție, exceptând cultura de rapiță, din cele 6.100 de hectare monitorizate, doar 0,6% din suprafețele însămânțate nu au răsărit.

„Majoritatea culturilor de grâu, orz, orzoaică (54,7%, 83,5%, respectiv 100,0%) au ieșit din iarnă cu o desime de circa 600 plante pe metrul pătrat, iar rapița (1.427 ha) are desimi relativ normal distribuite în jurul valorii de 400 plante pe metrul pătrat (53,1%)”, explică specialiștii ASAS în documentul citat.

Precipitații semnificativ superioare în primul semestru al anului în curs

La capitolul precipitații, analiza diferențelor înregistrate față de media multianuală în cele două sezoane de vegetație (primul semestru al anului agricol 2019-2020), respectiv (primul semestru al anului agricol 2020-2021) relevă faptul că valorile medii ale sezonului 2020-2021 (folosite ca estimator) sunt semnificativ superioare celor înregistrate în sezonul 2020-2021, cu excepția precipitațiilor înregistrate în podișul Moldovei (SCDA Secuieni) și sudul podișului Moldovei (SCDECESMM Perieni), Podișul central al Dobrogei (SCDA Valu lui Traian), Câmpia Burnazului (SCDA Teleorman), Podișul Transilvaniei (SCDA Turda).

Conform precizărilor experților ASAS din teritoriu, în toate celelalte locații de monitorizare, precipitațiile înregistrate în intervalul 1 septembrie 2020 – 1 martie 2021, ca și media lunară a precipitațiilor pe interval, a depășit valoarea mediei multianuale cu cantități situate între 3,27 mm/ha/SCDA Secuieni și 37,57mm/ha/Mărculești.

„Cu alte cuvinte, precipitațiile cumulate în primele șase luni ale anului agricol 2020-2021 sunt semnificativ superioare precipitațiilor medii multianuale înregistrate în aceeași perioadă calendaristică”, scriu specialiștii citați în raportul lor.

De altfel, mai scriu experții ASAS, analiza valorilor mediilor naționale ale precipitațiilor înregistrate în intervalul septembrie-februarie, față de media sezonului anterior și de media națională multianuală, a scos la iveală două aspecte.

În primă instanță, în raport cu variația precipitațiilor din sezonul anterior, cu excepția lunilor noiembrie și februarie, în care s-au înregistrat precipitații inferioare sezonului anterior, în toate celelalte luni, precipitațiile au înregistrat valori superioare cu 18-45 mm/lună.

De asemenea, în raport cu valoarea medie multianuală, în luna noiembrie s-au înregistrat valori semnificativ inferioare, în decembrie și ianuarie s-au înregistrat valori semnificativ superioare în plaja a aproximativ 21-23 mm/ha/lună, celelalte intervale (septembrie, octombrie, februarie), încadrându-se în variațiile multianuale ale pluviometriei.

Temperaturi crescute în perioada de iarnă

Un alt aspect important sesizat de experții ASAS a fost și acela al analizei diferențelor de temperatură medie lunară a sezonului 2010-2021. Concret, documentul relevă diferențieri semnificative în lunile noiembrie și decembrie, cu un plus semnificativ de 5,19 grade Celsius în luna noiembrie 2020 și un plus semnificativ de 1,27 grade Celsius în luna decembrie 2020.

„Analiza semnificației diferențelor în raport cu valoarea medie multianuală corespunzătoare nu relevă diferențe semnificative, deși se poate afirma că, exceptând lunile decembrie și ianuarie, când temperaturile medii înregistrate au fost nesemnificativ inferioare, în celelalte luni s-au înregistrat valori medii superioare cu 0,58 grade Celsius, până la 1,79 grade Celsius, fapt care susține într-o oarecare măsură tendință de încălzire a perioadei de toamnă-iarnă, în majoritatea zonelor agricole din țara noastră”, precizează specialiștii din teritoriu ai Academiei.

Unde s-au depistat rezerve mici de apă în orizontul superficial

Din analizele specialiștilor ASAS, parte a raportului transmis în exclusivitate la redacție, reiese că majoritatea zonelor agricole în care a fost monitorizată starea de aprovizionare cu apă s-au caracterizat ca zone cu rezerve mici de apă în orizontul superficial, care nu pot asigura o stare de vegetație normală imediat după desprimăvărare (Podișul Sucevei, Podișul Moldovei, NE Bărăgan, Câmpia de Vest și Podișul Transilvaniei).

„Zonele în care a fost determinată o rezervă mică de apă în stratul superficial sau situat în Dobrogea, Estul Bărăganului, Câmpia Burnazului, Dealurile Subcarpatice Meridionale, Câmpia Olteniei. Zonele agricole situate în Sudul Olteniei, sudul Câmpiei de Vest și Depresiunea Bârsei, au o relativă de apă, suficientă să asigure necesarul de consum al culturilor de toamnă, pentru reluare vegetației la desprimăvărare.

În marea majoritate a zonelor, deficitul moderat și/sau accentuat, determinat în toamna anului agricol 2019-2020, s-a accentuat din cauza anului agricol extrem de secetos, în special în ultimul trimestru (iunie, iulie, august 2020). În toate cele 16 zonele monitorizate pluviometria înregistrată în prima jumătate a anului de agricol 2020-2021 nu a recuperat rezerva de apă pierdută din sol pe adâncimea de 0-150, ca urmare a secetei prelungite manifestate în anul agricol 2019-2020, cele mai afectate fiind orizonturile profunde din intervalul 75-120 cm în care se manifestă deficite accentuate”, au conchis experții.

Previziunile ANM pentru perioada următoare

Potrivit ANM, intervalul 27 martie – 2 aprilie 2021 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2-13 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 9-18 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între minus 6 și 8 grade Celsius la scara întregii țări, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, producându-se brumă și îngheț la sol.

Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele de câmpie, izolat vor fi condiții de producere a ceții.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla la înfrăţire
(10-100%), precum şi local începutul alungirii paiului (10-25%). În semănăturile efectuate
după 20 octombrie 2020 vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%).

De asemenea, experții ANM susțin că rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de grâu de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

Sursă foto: ASAS (caracter ilustrativ)