Meșteșuguri tradiționale – pasiune și profit

14

Suntem tentați să credem că, în ziua de azi, când vorbim de meșteșuguri tradiționale, vorbim doar de pasiune și mai puțin de profit.

Ei bine, pentru Victor Căldărar – nume predestinat – meșteșugul înseamnă și una, și alta.

Pasiune pentru meseria de căldărar, „furată” de la înaintașii săi, pe care a dus-o cu hotărâre spre perfecțiunea apreciată acum de o lume întreagă. Profit pentru că, incredibil, dar adevărat, trăiește din banii obtinuți de pe urma expozițiilor organizate în multe țări ale lumii, unde are mândria de a fi fost recompensat cu o mulțime de diplome și premii.

Venit din Brateiul Sibiului, meștesugarul Victor Căldărar, răsplătit pentru precizie milimetrică de către designeri internaționali, în cadrul unui concurs de meșteșuguri tradiționale organizat la Muzeul Astra, a atras toate privirile vizitatorilor sosiți la Făgăraș Fest, ediția 2022.

Desfășurat recent la Avrig, evenimentul itinerant organizat de Fundația Conservation Carpathia a inclus în agendă și meșteșuguri tradiționale.

„Festivalul este strâns legat de natura acestor locuri și de valorile lui. Ne propunem să punem în valoare tot ce are mai frumos zona din apropierea munților Făgăraș, n-a spus Victoria Donos, director de comunicare la Conservation Carpathia.

Tocmai pentru a conferi un plus de valoare evenimentului, a fost invitat și acest meșteșugar care vorbește cu multă înflăcărare despre strămoșeasca meserie.

„Păstrez meșteșugul de la părinții și bunicii mei. După anul 1990, am rămas doar șase familii care practicăm căldărăritul, mulți au plecat în afară, dar eu am rămas în România și fac cu multă dragoste acest meșteșug. Am fost selectat de către renumiți designeri internaționali și am participat la multe evenimente. Prima expoziție am avut-o la Viena, în 2015, anul următor am avut la New York, la Paris am fost în 2017, m-au invitat și la Londra în 2018”, spune cu îndreptățită mandrie pasionatul căldărar.

Perioada de pandemie l-a tinut acasă, însă, imediat ce restricțiile au fost ridicate, expozițiile și-au reluat periplul mondial, prin urmare, în acest an, în luna aprilie, a expus în Veneția. Însă lucrurile nu se opresc aici, anul este abia la jumătate.

„Urmează un alt eveniment în perioada următoare la Basel, în Elveția unde merg cu obiecte unicat, confecționate din cupru, alamă și argint, și vă spun cu mândrie că am câștigat bani frumoși din biletele cumpărate de vizitatori. Avem obiecte de bucătărit, dar și pentru decorațiuni, confecționăm și podoabe… Și vă mai spun ceva: cea mai bună cafea este cea pregatită într-un ibric din cupru”, este părerea celui mai original căldărar pe care l-am întâlnit vreodată.