Nouă schemă de sprijin pentru îngrășăminte, din octombrie

3

Companiile producătoare de îngrășăminte pentru agricultură ar putea beneficia de o nouă formă de sprijin din partea Comisiei Europene, în contextul dificil de pe piața gazelor naturale. O mare parte din această industrie este închisă, în acest moment, în toată Europa, astfel că oficialii caută soluții pentru a relua producția.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, companie care era, până la suspendarea activității, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a vorbit despre această măsură așteptată în industria îngrășămintelor.

”La nivelul Comisiei Europene, industriile energo-intensive și industria în general este privită cu destul de multă îngrijorare și există preocupare pentru a se găsi soluții. La începutul lunii octombrie se așteaptă ca o altă schemă de sprijin să fie anunțată, iar industria feritzanților este catalogată ca o industrie cheie în acest moment pentru economia Europei. Vom vedea ce se întâmplă și în România, ce va însemna exact această schemă de sprijin și cum ar putea fi pusă în aplicare. La nivel european este foarte așteptată, pentru că 70% din industria europeană de îngrășăminte este oprită în acest moment”, a precizat Ovidiu Maior pentru AGRO TV.

Reprezentantul Azomureș spune că România ar mai fi putut aplica o altă schemă de sprijin mai devreme anul acesta, schemă care a fost aplicată și în alte state europene.

”În martie, dacă vă amintiți, vorbeam despre acea schemă de sprijin pe care Comisia Europeană o oferea industriilor energo-intensive. Au existat atunci mai multe runde de dialog cu autoritățile române care urmau să pună în aplicare această schemă, sau cel puțin așa speram noi; în aprilie am repornit activitatea, deși prețul gazului era în continuare ridicat, dar, din păcate, acea schemă nu s-a aplicat pentru industria din România.

Era un sprijin financiar de maxim 50 milioane euro, care acoperea practic diferența dintre costul de producție și costul de achiziție al gazului natural. Această schemă s-a aplicat în mai multe țări europene, iar mai multe platforme de producere a îngrășămintelor pentru agricultură au funcționat în ultimele luni, au produs îngrășăminte pentru agricultura lor, dar și în România au ajuns îngrășăminte din țări europene”, a mai explicat Ovidiu Maior.