Obiceiuri de după Crăciun. Sacrificarea porcului

2

Locuitorii cartierului Matei Voievod, o comunitate de bulgari din Târgoviște, sacrifică porcii a doua zi de Crăciun. Obiceiul este străvechi, iar ei afirmă acest lucru îi ferește de ispita cărnii și de riscul de a întrerupe postul.  

Comunitatea ortodoxă, iar membrii săi frecventează biserica din cartier, respectând cu strictețe acest obicei în timpul postului.

Pregătirile încep de la primele ore ale dimineții. Bărbații se pregătesc să sacrifice porcul, iar femeile tranșarea lui pentru a începe să pregătească bucatele tradiționale. După ce cârnații, caltaboșul și toba sunt gata, acestea se afumă într-o afumătoare special amenajată, apoi sunt depozitate în beci pentru a se păstra în cele mai bune condiții. 

Din păcate, ca și în alte zone ale județului, sunt puțini cei care mai cresc porci în gospodării, iar acest obicei devine din ce în ce mai rar înâlnit de la an la an.

„În comunitate noastră am moștenit tradiția de a sacrifica porcii după Crăciun. Noi ținem tot postul și nu vrem  consumăm carne înainte de Crăciun. Am ținut tot postul și nu am avut cum să-l sacrificăm în timpul postului. Ca să preparăm carnea trebuie să gustăm din bucate de aceea ținem la această tradiție”, a spus unul dintre localnici. Crăciun

Crăciun„Din păcate nu mai sunt porci în zonă așa cum erau în anii trecuți. De la an la an, numărul lor scade tot mai mult. Tinerii au plecat în străinătate și nu mai cresc porci sau alte animale. Am rămas doar cei mai în vârstă care ținem tradițiile. Ținem postul, mergem la biserică să ne împărtășim, iar după Crăciun sacrificăm și porcul” a meționat un alt localnic din comunitatea de bulgari din Târgoviște.