Oficial MADR: ”Nu ne mai permitem să subvenționăm culturi care merg la export”

14
Oficial MADR: ”Nu ne mai permitem să subvenționăm culturi care merg la export”

Nu de puține ori am auzit despre faptul că România ”exportă subvenții”. Actualul șef de la Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a folosit în repetate rânduri această expresie atunci când vorbea despre ce trebuie schimbat în sectorul agricol românesc. Viziunea este împărtășită și de secretarul de stat George Scarlat, care a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Noi, Ministerul Agriculturii, am gândit o politică pentru viitor. O s-o lăsăm celor care vor veni, dacă n-o să mai fim noi. Eu cred că în continuare, parte din actuala echipă va exista în Ministerul Agriculturii. Va fi nevoie să sprijinim sectorul vegetal, mă refer în special la proteina vegetală, la cultura de soia, astfel încât sprijinul cuplat la soia să crească, cu condiția de a fi procesată în România. Nu ne mai permitem să subvenționăm culturi care merg la export”, a precizat Scarlat.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea cum vom putea concret să valorificăm aceste culturi, oficialul MADR a subliniat că țara noastră trebuie să investească în capacitățile de procesare, astfel încât acestea să fie uniformizate la nivel național. În acest fel, materia primă din culturile vegetale va putea fi procesată și folosită ulterior în zootehnie, în loc să mai fie dată la export.

”Mă gândesc la o submăsură prin care să dăm posibilitatea, prin fonduri europene, să se dezvolte la nivel național capacități de procesare. Aici e o problemă: în cele două exerciții financiare, a existat o dezvoltare haotică la nivel național. S-au concentrat ferme pe partea de sud și capacități de abatorizare și procesare pe partea de nord. Nu este normal. Trebuie gândită o dezvoltare pe cele opt regiuni.

Suntem net importatori de șrot de soia, care vine din America de Sud și provine din soia modificată genetic. Noi am avea un potențial imens, dar nu avem voie să cultivăm. Atunci haideți să mergem să cultivăm soia convențional, să procesăm această materie primă și să o folosim în zootehnie”, a mai explicat Scarlat.