Oierii, față în față cu premierul Ciucă! Ce le-a promis șeful Guvernului

4

Mai mulți reprezentanți ai oierilor din România s-au întâlnit săptămâna trecută cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta problemele sectorului creșterii ovinelor. Cel mai arzător subiect la care crescătorii au cerut lămuriri a fost cel legat de exportul de animale vii, care ar putea fi interzis, conform unui proiect de lege depus în Parlamentul României.

Pentru a afla ce s-a discutat și la ce concluzii s-a ajuns, realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, a dialogat cu președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, Gheorghe Dănulețiu, cunoscut publicului larg drept Ghiță Ciobanul.

”Am fost în primul rând să îi prezentăm problema legată de acel proiect de lege pentru interzicerea exportului de animale vii, care se spune că a fost aprobat de fostul premier, Florin Cîțu. I-am spus exact cu ce se confruntă sectorul în momentul de față, problemele pe care le avem cu scăderea prețului. I-am spus că dacă ni se va închide exportul, 60-70% din fermele din România se vor închide, pentru că n-ai cum să reziști. I-am explicat că în momentul de față nu avem cerere pe carcasă, avem cerere numai pe animale vii, iar dacă ni se interzice exportul de animale vii, suntem falimentari”, a precizat Gheorghe Dănulețiu pentru AGRO TV.

Potrivit crescătorului de ovine, premierul Ciucă le-ar fi promis oierilor că o astfel de lege nu va intra în vigoare în mandatul său, cel puțin atât timp cât nu se va găsi o alternativă viabilă la exportul de animale vii. ”Ne-a promis că atât timp cât este el în fruntea Guvernului, o astfel de lege nu va trece până nu va veni cu altceva în loc”, a mai spus Ghiță Ciobanul.

Și alți reprezentanți ai oierilor s-au exprimat public pe marginea acestui subiect. Unii dintre ei au amenințat că vor ieși în stradă, la proteste, în cazul în care o astfel de lege se va concretiza.

”Ca reprezentant al multor fermieri, crescători de ovine, vreau să îi asigur pe acești deputați și senatori că nu vor reuși să treacă această lege. Cu riscul de a sta zile întregi acolo, în piață, la miting, nu vom accepta interzicerea exportului de ovine. Nu se va întâmpla. Le spunem să nu-și mai consume energia pe acest subiect, pentru că nu vor reuși”, a precizat Georgiana Udrescu, prim-vicepreședinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, la AGRO TV.