OMC: Situaţie alimentară catastrofală a țărilor cu venituri mici

4

OMC11

A 12-a Conferinţă ministerială OMC a reunit la Geneva delegaţii  din 164 de ţări şi teritorii , membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului ( OMC) . Problemele comerţului agricol pe fondul creşterii preţurilor la alimente şi reforma OMC sunt principalele subiecte care necesită luarea unor decizii imediate pentru rezolvarea crizei.

Directorul general OMC, Ngozi Okonjo-Iweala a spus că membrii organizaţiei pot contribui la rezolvarea acestei probleme permiţând circulaţia liberă a importurilor de alimente şi produse agricole, în special în scopuri umanitare.

Creşterea preţurilor la alimente care a început anul trecut a fost amplificată de războiul din Ucraina, iar ţările cu venituri mici s-ar putea confruntă cu o „catastrofă”, conform Ngozi Okonjo-Iweala, prezenta la conferința de la Geneva, care se desfășoară în perioada 12-15 iunie.

Ngozi a sfătuit participanţii să ia decizii pentru a asigura libera circulaţie a alimentelor şi importurilor agricole, în special pentru obiective umanitare și a subliniat că este important ca OMC să vină cu răspunsuri la agravarea crizei alimentare. Reprezentatul OMC a vorbit și despre faptul că cele două proiecte: proiectul de decizie privind excluderea aprovizionării cu mărfuri prin Programul Alimentar Mondial al ONU de la restricţiile la export cât şi proiectul de declaraţie ministerială privind securitatea în domeniul comerţului şi al alimentaţiei sunt esențiale pentru participanții la forum deoarece, ei pot și trebuie să ia decizii de rezolvare a acestei crize.

„Secetele, inundaţiile, valurile de căldură şi alte evenimente meteorologice extreme, combinate cu pandemia de COVID-19 au dus la întreruperi ale lanţului de aprovizionare şi la creşterea preţurilor în lume”, a afirmat Ngozi Okonjo-Iweala. „Ţările cu venituri mici se vor confrunta cu o situaţie catastrofală dacă nu se iau măsuri la nivel internaţional şi naţional”, a mai tras ea, un semnal de alarmă, și a amintit că 35 de ţări africane importă alimente din regiunea Mării Negre, iar 23 de ţări importă îngrăşăminte.

De asemenea, directorul general OMC a subliniat faptul că prețurile la grâu au crescut cu 56% faţă de luna mai a anului trecut și că în ţările cu venituri mici şi medii, preţurile la îngrăşăminte au ajuns cu 128% mai mari decât acum un an.

„Economia de pretutindeni este sub presiune inflaţionistă. Preţurile mai mari la alimente şi energie i-au afectat cel mai tare pe cei săraci”, a continuat Ngozi amintind că, în timpul crizei din 2008-2009, restricțiile la export au condus la creşterea preţurilor.

A 12-a Conferinţă ministerială OMC va analiza problemele comerţului agricol pe fondul creşterii preţurilor la alimente, reforma OMC, suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor Covid, dar și proiectul de acord pentru interzicerea subvenţiilor pentru pescuit în scopul de a preveni pescuitul excesiv.