Petre Daea, răspuns pentru oierii care îl acuză că le-a tăiat subvenția

9

Crescătorii de ovine l-au criticat dur pe ministrul agriculturii, Petre Daea, după ce au aflat că sprijinul cuplat pe care trebuiau să-l primească în perioada 2023-2027 a fost redus. Mai precis, în Planul Național strategic (PNS), peste 50 de milioane de euro au dispărut din bugetul alocat oierilor, față de ce li se promisese inițial.

Șeful MADR susține, însă, că deși sumele au fost diminuate, acestea vor fi totuși suficient de mari încât nivelul subvenției să crească față de cel actual. Potrivit lui Daea, cei care l-au criticat pentru această decizie ”au vorbit mult, dar au gândit puțin”.

”La sprijinul cuplat pentru ovine a fost o serie întreagă de interpretări. Sunt mereu atent la observațiile fermierilor și voi fi tot timpul alături de ei, dar nu voi fi niciodată într-un dialog cu răutatea unora, pe care o exprimă chipurile în interesul sectorului, iar ei, când trebuie să facă dovada acestui interes, nu pot să o facă. E jenant și păgubos, motiv pentru care nu stărui și nu mă agăț de aceste afirmații ale unora care s-au gândit destul de puțin, dar care au vorbit mult și n-au făcut nimic”, a spus Petre Daea într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.

Conform datelor prezentate de șeful MADR, sprijinul cuplat pentru crescătorii de ovine în 2023 va fi de 20 euro/cap de animal și va ajunge la peste 21 euro/cap în 2027.

”Sprijinul cuplat pentru ovine este astăzi la 17 euro/cap de animal. Noi am considerat că este necesar ca acest sector să fie sprijinit constant, motiv pentru care am alocat suma de 20 euro/cap de animal, și va crește până la 21,36 euro/cap de animal în 2027”, a mai subliniat Daea.