Portofoliul de cereale Syngenta – un nou standard de producții și calitate

4

Cu un portofoliu inovator de cereale păioase, compania Syngenta este bine cunoscută de către fermierii din România pentru producțiile de top și calitatea excelentă. 

În cultura de grâu, soiurile Syngenta se caracterizează prin adaptabilitate la diferite condiții agronomice și pedoclimatice, fiind foarte apreciate inclusiv de industria de morărit și panificație, datorită indicilor de calitate, toate varietățile încadrându-se în segmentele B1-B2.

Cel mai nou soi din portofoliu Syngenta, SY Passion, a fost remarcat de specialiști, în sezonul 2022-2023, în loturile de testare independente. Este un soi timpuriu, cu potențial de producție impresionant în tehnologie intensivă, foarte adaptabil la condiții de stres termic și hidric. Rezultatele din unele testări independente au adus peste 10 tone/ha și indici de panificație superiori.

Pibrac este “vedeta” portofoliului Syngenta, poziție deja reconfirmată în sezonul acesta. Este un soi capabil să aducă producții record. În acest sezon, atât de dificilpentru cultura de grâu, Pibrac s-a evidențiat prin faptul ca a trecut “testele”, în comparație cu majoritatea soiurilor de pe piată: toleranța la îngheț, toleranța excelentă la boli, mai ales la făinare și fuzarioză, rezistență genetică la pătarea în ochi, toleranța foarte bună la secetă. Toate aceste caracteristici au făcut diferența, în toate condițiile de tehnologie.

Gabrio a demonstrat din nou că are cea mai bună stabilitate în condiții de secetă, având MMB si MHL
ridicate. Este un soi timpuriu, rustic, adaptabil în diferite condiții pedoclimatice și de tehnologie, asigurând productivitate și indici de calitate ridicați. Are un spic bine dezvoltat, asigurând un conținut ridicat de proteină de calitate superioară. Gabrio este stabil în diferite condiții pedoclimatice, inclusiv pe soluri nisipoase. Soiul prezintă o bună toleranță la ger, stres și secetă, precum și un potențial ridicat de producție, mediu intensiv, în toate regiunile României. Având capacitate de înfrățire medie, densitatea de semănat recomandată este de 450-500 boabe germinabile/mp.

Falado este un soi timpuriu, aristat, intensiv, cu o capacitate ridicată de producție. Datorită arhitecturii bine gândite a plantei, care îi permite să își răsucească frunzele pentru a reduce evapotranspirația, Falado oferă rezultate excelente, chiar și în condiții de secetă. Producția este de calitate superioară, datorită toleranței foarte bune la boli, frunzele acestui soi fiind acoperite un strat de ceară care protejează planta împotriva agenților patogeni.

În cultura de orz, Syngenta este cunoscută ca fiind singura companie care comercializeaza orz hibrid. Numele tehnologiei sub care sunt cunoscuți hibrizii de orz Syngenta este Hyvido®.

În sezonul 2022/2023, alături de hibridul Jallon, portofoliul Syngentas-a îmbogățit cu SY Dakoota și SY Dooblin.

SY Dakoota este un hibrid de orz semi-timpuriu, cu o capacitate excepțională de înfrățire, cu performanțe deosebite și producții ridicate și stabile, chiar și în condiții de secetă. Frunzele sunt cerate, ceea ce ajută la limitarea evapo-transpirației în condiții secetoase. Plantele au o toleranță bună la cădere, spice mari, fertile, oferind un conținut foarte bun de proteină și MMB foarte bun. Hibridul prezintă o toleranță bună la temperaturile scăzute din timpul iernii, dar și la principalele boli ale culturii: Arsura frunzelor de orz (Rhynchosporium secalis), Făinare (Erysiphe graminis) și Ramularia (Ramularia collo-cygni).

SY Dooblin este un hibrid de orz semi-timpuriu care oferă cele mai bune rezultate de producție în condiții intensive. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, valorifică eficient resursele de azot și de apă din sol, asigurând productivitate și stabilitate în diferite condiții pedoclimatice. Hibridul oferă toleranță foarte bună la cădere și la frângere, dar și la bolile culturii: Arsura frunzelor de orz (Rhynchosporium secalis) și Ramularia (Ramularia collo-cygni).

Specialiștii Syngenta vin cu o recomandare foarte importantă către fermieri, și anume, respectarea normei de semănat la cultivarea orzului hibrid. Norma de semănat este mult mai mica decât în cazul orzului convențional. Recomandăm 180-200 boabe germinabile/mp, semănate la o adâncime de 3 cm. Pentru această cantitate, sunt suficienți 4 saci/ha din hibrizii de orz Syngenta.

Respectarea norme de semănat este foarte importantă pentru a avea o cultură înfățită optim. Una dintre caracteristicile orzului hibrid este numărul mare de frați, iar o densitate prea mare poate prezenta un dezavantaj pentru hibrizii Hyvido®.

Echipa Syngenta, prin specialiștii noștri, este mereu #aproapedefermeri, oferind consultanță și suport de specialitate fermierilor din România, pentru obținerea unor culturi profitabile și sănătoase. 

Material realizat de Raluca Vasile, manager portofoliu cereale și rapiță, Syngenta România și Republica Moldova