Pesta porcină africană (PPA): situația la zi și care sunt recomandările ANSVSA

9

În prezent, în România sunt identificate 170 de focare de pestă porcină africană (PPA), anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Dintre acestea 2 focare sunt în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 46.203 de porcine (animale afectate din focarele active).

Din cele 170 de focare de PPA, peste 50 au fost înregistrate doar în ultima săptămână în 16 județe din țară.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.811 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

Dintre acestea, în intervalul 15-22.iulie 2021 au fost înregistrate 10 cazuri noi de PPA la mistreți, în județele Arad, Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Maramureș și Sălaj.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor

Pentru a evita răspândirea bolii și sacrificarea porcinelor, specialiștii ANSVSA fac următoarele recomandări, cu caracter de prevenție:

  • Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu hainele cu care ați umblat pe stradă;
  • La intrarea în adăpost este bine să folosiți o tăviță cu soluție slabă de sodă caustică;
  • Nu lăsați porcii liberi, creșteti porcii doar în spații împrejmuite, fără a avea posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini de gospodăria dumneavoastră;
  • Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare sau resturi de la mâncarea de porc gătită în familie;
  • Utilizați doar apă din surse verificate;
  • Asigurați o bună igienizare și ventilare a spațiilor unde creșteți porcii;
  • Nu scoateți scroafele /vierii din gospodărie pentru montă;
  • Nu cumparați purcei din locuri necunoscute, fără a fi crotaliați și însoțiți de certificat sanitar veterinar de sănătate și notificați urgent medicul veterinar din localitate;
  • Nu folosiți în hrana porcilor iarba strânsă de pe câmp, pentru ca ea ar fi putut veni în contact cu mistreții;
  • Orice porc mistreț găsit mort (inclusiv accident auto) va fi notificat urgent către DSVSA pe raza căreia vă aflați;
  • Dacă sunteți vânători și aduceți acasă carne de mistreț nu folosiți resturi și/sau apă rezultată din spălarea cărnii de mistreț în hrana porcilor domestici și folosiți carnea doar după ce primiți rezultatul testului de laborator. ;
  • Este interzisă creșterea de porci domestici pe fondurile de vânătoare;
  • Este recomandat să nu se sacrifice și comercializeze animale în această perioadă.