Președintele ANSVSA, despre pesta porcină africană: ”Ne aflăm pe un trend bun”

23

Pesta porcină africană (PPA) a decimat, în ultimii 6 ani, efectivele de porci de pe teritoriul României, lucru care se reflectă și în balanța comercială cu produse agroalimentare. Astăzi, fermele de porcine din țara noastă asigură sub un sfert din necesarul de consum al populației. Cu toate acestea, se pare că în sfârșit se întrevăd și veștile bune pentru acest sector.

Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, numărul de focare de pestă porcină africană este în scădere, iar autoritățile sunt încrezătoare că acest trend va continua.

”Constatăm cu bucurie că astăzi ne aflăm pe un trend bun, în sensul în care, la nivel național mai sunt 23-24 de focare de pestă porcină africană și doar o singură exploatație comercială afectată. Spun acest lucru pentru că, din păcate, această boală nu are leac. Eforturile serviciilor veterinare de pe teritoriul României se pare că dau roade, numărul de focare scade de la un an la altul, pentru că ne facem treaba, iar astăzi ne aflăm pe un trend bun aș zice eu”, a precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Potrivit tânărului președinte al ANSVSA, și legea porcului va contribui, în curând, la lupta împotriva acestei boli.

”Astăzi, în Parlament, există o lege a porcului, care odată implementată, sperăm să ne ajute foarte mult în combaterea pestei porcine africane la nivel național. Această lege conține măsuri clare despre cum ar trebui să reacționeze fermele, cetățeanul și instituțiile abilitate – Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii, Poliția de Frontieră etc”, a mai spus Alexandru Bociu.

Întregul interviu poate fi urmărit în înregistrarea emisiunii ”Agricultura Modernă”, pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill