Prețul grâului ASTĂZI în Portul Constanța! Creștere semnificativă în ultima săptămână

1

Pe fondul jocurilor geopolitice și economice din ultima vreme, prețul grâului a înregistrat o creștere considerabilă în cursul ultimei săptămâni, ajungând ieri la un nivel de 330 euro/tonă în Portul Constanța, potrivit informațiilor oferite de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

”Astăzi, Portul Constanța cota grâul de panificație la un nivel de 327-330 euro/tonă. Ca să vedem cu cât a crescut, săptămâna trecută era undeva în jurul valorii de 315 euro/tonă, deci avem un salt de aproape 15 euro/tonă, ceea ce este destul de mult”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, marfa venită din Ucraina la prețuri mai mici distorsionează piața din România, cel mai afectat în ultima vreme fiind prețul semințelor de floarea soarelui.

”În ceea ce privește marfa din Ucraina, acolo este o zonă în care marfa este discountată. Marfa ucraineană, vorbim de grâu aici, se oferă în cele trei porturi care compun coridorul verde, la un nivel de 290 dolari/tonă în FOB. Să nu creadă cineva că fermierii ucraineni sunt beneficiari; nu, nu sunt beneficiari. Ei primesc în continuare prețuri mici, pentru că proprietarii celor trei porturi vor să facă profit.

Problema este că piața noastră este foarte distorsionată și vreau să spunem lucrurilor corect pe nume. Fermierii noștri au o mare problemă și problema aceasta persistă, dar nimeni nu ia o acțiune coerentă, conjugată. Dacă ne uităm la floarea soarelui în ultima săptămână și jumătate, vedem o scădere dramatică de preț, cu 80-100 dolari/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește prețul grâului, specialiștii nu anticipează creșteri semnificative în perioada următoare, cel puțin până la sfârșitul lunii noiembrie.

”Grâul va fi susținut de soi parametri separați. Grâul din Australia a beneficiat de foarte multe ploi și s-ar putea să își piardă din calități, adică să aibă mai mult grâu de furaj decât de panificație, iar grâul din Argentina întâmpină foarte multe probleme. (…) Pe termen de octombrie-noiembrie, nu vedem creșteri foarte mari la grâu, pentru că vine ciocanul luptei contra inflației și ne va pune la locul nostru”, a mai spus Cezar Gheorghe.