Prețul grâului în Portul Constanța ACUM – Cotații variate pentru vânzarea mărfii

5

Prețul grâului este influențat puternic, în aceste momente, de acțiunile Rusiei, care atacă infrastructura de transport a mărfurilor agricole din Ucraina, preluând, practic, și mai mult controlul asupra pieței cerealelor.

Pentru acest sezon, specialiștii estimează că o treime din grâul comercializat la nivel global va proveni din Rusia, astfel că Moscova are și va avea un cuvânt greu de spus în privința evoluției prețurilor.

”Vedem cum Rusia preia toate frâiele în ceea ce privește vânzările de grâu. Estimările noastre pentru acest sezon conduc către un nivel de 65-70 de milioane de tone de grâu vândute de Rusia într-un comerț global cifrat la 210 milioane de tone. Adică nici mai mult, nici mai puțin, decât 33%”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește prețul grâului pentru fermierii români, cotațiile se arată destul de variate în acest zile în Portul Constanța.

”La produsul grâu, prețurile sunt oarecum mixate. Sunt cumpărători care oferă 205-207 euro/tonă, dar se poate obține și 212-213 euro/tonă pentru cine dorește să vândă volume mai ridicate”, a mai precizat Cezar Gheorghe.