Prețul îngrășămintelor: 149% creșterea într-un an. Sunt suficiente măsurile CE? Ce spune Copa Cogeca

6

Prețul îngrășămintelor amenință următoarea recoltă. Într-un an, în UE, îngrășămintele s-au scumpit cu 149%.

Pentru producătorii europeni facturile scapă de sub control deoarece producția de îngrășăminte cu azot depinde de prețul gazelor naturale, iar acesta a crescut vertiginos în ultimele luni. Agricultorii spun că cheltuielile cu îngrășămintele au sărit de la  180 de euro pe tonă la 795 de euro.

Producător belgian: „Dacă vom cumpăra la momentul nepotrivit sau vindem la momentul nepotrivit, va fi catastrofal pentru noi”

“Este foarte complicat, cu tot ce se întâmplă în contextul actual, creșterea energiei și altele, iar prețurile îngrășămintelor sunt în creștere. Deci este foarte complicat. Trebuie să luăm decizii bune pentru că dacă cumpărăm la momentul nepotrivit sau dacă vindem la momentul nepotrivit, este catastrofal pentru noi”, subliniază Dominique Lebrun, producător belgian.

Prețul îngrășămintelor amenință următoarea recoltă

Pentru a face față acestei situații, Comisia Europeană a prezentat, la începutul lunii, o comunicare pentru a asigura disponibilitatea și limitarea costului îngrășămintelor. Oferă sprijin direcționat fermierilor, practici mai durabile și utilizarea sporită a îngrășămintelor organice.

Copa Cogeca: Comisia trebuie să vină cu mai multe măsuri pe termen scurt

Dar pentru Federația Europeană a Sindicatelor și Cooperativelor Agricole (Copa Cogeca) aceste măsuri sunt doar răspunsuri pe termen lung.

„Nu se vorbește despre finanțare aici când există un cost enorm pentru producători. Am vorbit de o taxă excepțională pe profit și vedem profituri foarte semnificative pentru industria îngrășămintelor, în aceste vremuri de criză. Comisia trebuie să vină cu mai multe măsuri pe termen scurt”, explică Tim Cullinan, vicepreședinte al Copa (Comitetul organizațiilor profesionale agricole din Uniunea Europeană).

Această criză a îngrășămintelor amenință următoarea recoltă. Ar putea duce la randamente mai scăzute, mai exact, o producție mai scăzută și deci produse alimentare mai scumpe.

Sursa: Euronews.fr