Prețurile grâului și porumbului ASTĂZI în Portul Constanța

4

Ultima săptămână a fost una agitată pe piața cerealelor, dominată de incertitudine din cauza mai multor factori. Pe de-o parte, vremea a început să provoace probleme în unele zone ale lumii, ceea ce a pus unele semne de întrebare în dreptul recoltelor de grâu și porumb. De cealaltă parte, ultimele evenimente petrecute în conflictul din Ucraina și-au pus, și ele, amprenta asupra piețelor.

Astfel, prețul grâului a cunoscut o ușoară creștere în ultima săptămână, atât pe burse, cât și în piața fizică.

”Prețurile în Portul Constanța balansează undeva între valorile de 203-205 euro/tonă la grâu și sfătuim fermierii, pe această cale, să încerce să-și onoreze contractele pe care le-au semnat deja și să vândă în piața internă și să ocupe piața înainte de 15 septembrie, data la care expiră interdicția de import a mărfurilor din Ucraina”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește porumbul, apar primele probleme în ceea ce privește prognozele de recoltă, atât din America, cât și din Europa.

”Porumbul, identic, are o prognoză oarecum incertă. În Statele Unite au fost ploi foarte răzlețe, iar ratingul în ceea ce privește producția la hectar a scăzut oarecum. Se estimează o tăiere a porumbului de la 388 milioane de tone la 381 milioane de tone. Uniunea Europeană s-ar putea confrunta pe perioada verii cu exces de căldură, iar acest lucru nu este unul benefic, astfel că porumbul se stabilizează, în Portul Constanța, la nivelul de 180-182 euro/tonă pentru recolta nouă”, a mai explicat Cezar Gheorghe.