Producție de peste 17 tone/hectar la porumb – Performanța obținută de un fermier din Ialomița

3

Cultivarea porumbului pare a fi o cauză aproape pierdută în România, cel puțin pentru fermierii care nu au posibilitatea să irige. Cei care au acces la canalele pline cu apă, în schimb, fac performanțe deosebite. În județul Ialomița, spre exemplu, fermierul Aurel Goțea a implementat sistemul de irigare prin picurare pe aproximativ 300 de hectare de porumb, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Producția medie obținută de fermier în ultimii ani este de aproximativ 17 tone de porumb pe hectar, iar anul acesta se va duce și mai sus. 

”La cereale, la suprafața irigată, aproximativ 70% din suprafața totală, lucrurile stau foarte bine. Ne-am pregătit din timp, cam de 7-8 ani de zile tot testăm sistemul acesta de irigare prin picurare la porumb, iar de aproximativ 5 ani de zile îl dezvoltăm la scară largă. Anul acesta am avut 300 de hectare de porumb la picurare. Producția este un pic mai bună ca anul trecut.

În ultimii ani, media a fost în jur de 17 tone/hectar. Anul trecut a fost cam 16,8 tone/hectar, iar anul acesta mizăm pe o medie de peste 17 tone/hectar. Ce este de remarcat este că s-a și uscat, folosind hibrizi foarte tardivi, adică avem și calitate și nu o să plătim uscatul. Dacă anii trecuți, uscatul era undeva la 2-3 euro/tonă, acum este undeva la 5 euro/tonă”, a precizat Aurel Goțea pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Pentru a obține astfel de producții, și eforturile sunt deosebite, iar cantitățile de apă care trebuie utilizate sunt foarte mari.

”Astăzi am început recoltatul, încă nu au venit analizele, însă la probele recoltate înainte a ieșit undeva la 16-17% umiditate, ceea ce este decent pentru o cultură intensivă și irigată atât de mult. Țin să precizez că folosim undeva la 400 de litri pe metru pătrat, irigăm cu norme foarte mari de apă ca să acoperim deficitul care s-a creat în ultimii ani. Dacă nu se vine cu o normă foarte mare de apă, cultura nu mai reușește să-și ducă potențialul genetic la bun sfârșit”, a mai subliniat Aurel Goțea.