Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost suspendat! Decizie judecătorească!

4

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost suspendat începând de marţi, 26 septembrie, printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea, ca urmare a cererii formulate de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), informează AGERPRES.

„Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, se arată într-un comunicat al AFM.

Totodată, reprezentanții Administraţiei Fondului pentru Mediu menţionează că instituția va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

În comunicatul citat se mai precizează că AFM a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL.

„Astfel, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, în conformitate cu art. 12, alin. (2) din Ghidul de finanţare, instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicaţie în termen de 5 zile lucrătoare atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului Dhelectric Systems SRL a fost respins”, se spune în comunicat.

Potrivit AFM, decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul Dhelectric Systems SRL. În urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

Reprezentanții Administraţiei Fondului pentru Mediu dau asigurări că se vor depune toate eforturile pentru a clarifica situaţia şi pentru a debloca Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

Ministerul Mediului anunța, la începutul lunii septembrie, că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023.

Pentru această sesiune a programului, a fost alocat un buget total de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei pentru persoane fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023-23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27-29 iunie 2023.

Finanţarea care se acordă prin Casa Verde Fotovoltaice 2023 este în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.