Proiect OUG: Polițele RCA Euroins, valabile încă 90 de zile după 8 septembrie!

1

Poliţele RCA Euroins ar putea să fie valabile încă 90 zile după data de 8 septembrie, conform unui proiect de ordonanță de urgență înaintat Guvernului de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informează AGERPRES.

De asemenea, potrivit şefului Direcţiei Generale Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, după modificarea Normei 20, poliţele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni, nu doar cu 30 de zile înainte de expirarea celor vechi.

„Proiectul de normă pe care ASF l-a promovat, l-a aprobat şi a fost şi publicat în Monitorul Oficial are în vedere modificarea prevederilor articolului 13 din Norma 20, prin care este reglementată perioada în care contractul de RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia. Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut. Ca urmare, termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA în acest moment, pentru că este deja publicată în Monitorul Oficial norma, s-a majorat la 60 de zile pentru încheierea contractului. Deci se poate încheia contract RCA de către posesorii poliţelor Euroins şi nu numai, de către alţi posesori de poliţe RCA care doresc să-şi reînnoiască din timp contractul RCA cu 60 de zile maximum”, a anunțat Valentin Ionescu.
Șefului Direcţiei Generale Asigurări din ASF a explicat că vechea prevedere din normă era de 30 de zile, iar intermediarii şi societăţile de asigurări erau obligați să anunţe posesorii de poliţă RCA cu 30 de zile înainte că le expiră poliţa. De atunci încolo depindea de fiecare posesor de poliţă dacă o reînnoieşte imediat ce a primit mesajul de la broker sau cu câteva zile înainte.

„Înţeleg că media este undeva cu 4-5 zile – o săptămână înainte a celor care îşi reînnoiesc poliţa RCA, dar, având în vedere situaţia cu poliţele de la Euroins, am vrut să dăm un segment mai mare de timp – ca să nu avem un blocaj potenţial operaţional în piaţă – celor care au aceste poliţe, să le schimbe din timp”, a menționat Valentin Ionescu.

Mai mult, pentru a reduce presiunea care ar putea fi generată de reînnoirea unui număr mare de poliţe RCA într-o perioadă scurtă de timp, ASF a propus prelungirea cu încă 90 de zile, după 8 septembrie, a termenului de denunțare a polițelor RCA Euroins, a precizat Ionescu.

„Pe lângă modificarea Normei 20, cu extinderea termenului de preschimbare a poliţei de la 30 la 60 de zile înainte, o altă măsură propusă de noi a fost un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propunem iniţiatorului Ministerul de Finanţe şi Guvernul României aprobarea prelungirii denunţării valabilităţii poliţelor Euroins cu încă 90 de zile. Momentan, în Legea 85, există termenul de denunţare a tuturor poliţelor Euroins, mai puţin a celor de garanţii, la 90 de zile de la declanşarea procedurii de faliment. Acest termen ar fi fost 8 septembrie. Având în vedere calculele pe care le-am făcut şi faptul că estimăm, dar în funcţie şi de denunţările care se fac zilele acestea, estimăm că vor rămâne peste 1.500.000 de poliţe valide la 8 septembrie şi pentru că lunile de vârf de preschimbare a contractelor RCA sunt de obicei luni de toamnă – octombrie, noiembrie, decembrie, dar chiar şi o parte din septembrie –, în vederea scăderii acestui număr şi a scăderii presiunii operaţionale pe brokeri şi pe societăţile de asigurare şi pentru a avea oportunitatea ca cetăţenii care au RCA să îl preschimbe liniştiţi şi să nu fie forţaţi în acea perioadă imediat după 8 septembrie, să caute RCA şi să fie aglomeraţie la intermediari şi la societăţile de asigurări, am propus acest proiect de ordonanţă de urgenţă”, a susţinut Valentin Ionescu.

Potrivit oficialului ASF, în cazul în care termenul de denunţare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de poliţe RCA Euroins ce ar mai fi valabile, probabil undeva la 700.000 – 800.000 de la 1,5 – 1,6 milioane de poliţe, număr care poate fi absorbit de piaţă fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar şase companii de asigurări autorizate pe RCA şi două pe paşaport european.