Reformă în domeniul pășunilor! Fermierii riscă să-și piardă suprafețele concesionate

8

Se anunță o nouă reformă în domeniul pășunilor! Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, plănuiește să ia o serie de măsuri prin care să stopeze fenomenul concesionării pășunilor cu animale fictive, măsuri care urmează să fie transpuse într-un act normativ.

Șeful MADR a precizat, pentru AGRO TV, că a ajuns la această concluzie după ce a observat că suprafețele de pășuni înscrise la APIA au crescut foarte mult anul acesta, lucru care nu se reflectă și în efectivele de animale.

”Spun în premieră că voi începe o reformă și asupra pășunilor, pentru că în perioada următoare voi clarifica împreună cu ANSVSA și ASAS încărcătura pe hectar. Că vorbim de ovine, de bovine, de caprine, voi legifera încărcătura UMV pe hectar. 

Voi lua o măsură foarte drastică, împreună cu UAT-urile. Se discută pe la colțuri că sunt unii care, cu aceeași încărcătură de animale, au concesionat în mai multe unități administrativ teritoriale. Sper să nu fie lucrul acesta. Dacă se întâmplă lucrul acesta, contractele vor fi reziliate. Voi da chiar act normativ pe lucrul acesta.

Anul acesta a scăzut subvenția pe pășune cu 60 de euro pentru că suprafața s-a mărit foarte mult, au fost depuse foarte multe cereri pentru plata la pășune. Atâta timp cât nu crești efectivele de animale, dar tu declari mereu suprafața de pășune mai mare, nu îți dă un semn de întrebare? Ruptura asta o să o clarific, voi da act normativ prin care voi face UMV/hectar, iar unde se identifică faptul că încărcătura de animale nu corespunde, acele contracte vor fi reziliate sau nu mai beneficiezi de plata directă prin APIA”, a precizat Florin Barbu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.