Riscă fermierii români să nu mai poată exporta animale? Vești de la Bruxelles

0

De la tragedia din Portul Midia de la sfârșitul anului 2019, când peste 14.000 de ovine au murit înecate după eșuarea vasului Queen Hind, în spațiul public au apărut din ce în ce mai multe discuții legate de posibila interzicere a exportului de animale vii. În acest sens, la nivelul Parlamentului European a fost instituită o Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Potrivit declarațiilor făcute de vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierii români pot să stea liniștiți, pentru că o astfel de măsură radicală nu va fi instituită.

”Colegul meu, raportorul de la grupul politic PPE, Zoido Alvarez, a renunțat să ducă mai departe raportul pe această Comisie de anchetă pe transportul animalelor și l-am preluat eu. Pot să vă spun un lucru: cât timp voi fi eu raportor, nu va exista niciodată prinsă în acest raport o chestiune legată de interzicerea transportului de animale vii. Vă garantez chestiunea aceasta și fac această ofertă publică la postul dumneavoastră de televiziune, că nu va fi prinsă această chestiune care ține de întreruperea transportului de animale vii”, a subliniat Daniel Buda în direct la AGRO TV.

În același timp, europarlamentarul român a precizat că țara noastră trebuie să facă pași importanți în ceea ce privește o rețea funcțională de abatorizare, astfel încât să poată exporta produse cu valoare adăugată, în loc de animale vii.

”Acum, sigur, există lucruri pe care trebuie să le corectăm, nu doar în România. Sunt state din Uniunea Europeană care nu au niciun fel de sistem de monitorizare, nu au medici veterinari pe navele care fac exporturi. România este una dintre țările cu cele mai consolidate legislații pe ceea ce înseamnă transportul de animale vii, astfel că, în opinia mea, România nu este în pericol să nu mai poată să mai exporte aceste animale. În același timp, trebuie să fim conștienți că trebuie să existe o rețea de abatorizare la nivelul României, astfel încât să putem evita transportul de animale vii”, a mai explicat Daniel Buda.