Daniel Buda: ”Nu putem discuta de o agricultură performantă fără Glifosat”

3

Vestea intenției Uniunii Europene de a interzice folosirea glifosatului a venit ca un șoc pentru fermierii români, care au nevoie de această substanță pentru a combate buruienile din culturile agricole. Europarlamentarul Daniel Buda se opune interzicerii acestei substanțe.

Săptămâna trecută, europarlamentarul Carmen Avram a anunțat în exclusivitate pentru AGRO TV că oficialii europeni pregătesc această interzicere, alături de eliminarea completă a alte două substanțe, lucru care ar putea avea un impact dezastruos asupra agriculturii din România.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu un alt ales din legislativul european, Daniel Buda, care și-a exprimat opinia legată de interzicerea glifosatului și ce ar putea însemna o astfel de decizie pentru sectorul agricol european.

”Este o întreagă dezbatere pe glifosat, pentru că se dorește foarte mult eliminarea lui. În opinia mea, în momentul de față, nu putem discuta de o agricultură performantă fără glifosat. Astfel, avem două direcții de acțiune. Pe de-o parte, sigur că încercăm să limităm folosirea glifosatului în agricultură, dar pe de altă parte, până nu avem soluții eficiente pentru combaterea buruienilor, avem nevoie mai departe de glifosat, astfel încât această substanță va trebui să fie în continuare folosită cu moderație în sectorul agricol din Uniunea Europeană”, a precizat Daniel Buda pentru AGRO TV.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, există discuții intense la nivelul instituțiilor decidente de la nivele european legate de importurile de produse agricole din țări terțe, care nu respectă aceleași măsuri de mediu, făcând astfel concurență neloială agricultorilor de pe teritoriul UE. Potrivit lui, în momentul de față, folosirea glifosatului trebuie să rămână o opțiune valabilă pentru fermierii europeni.

”Sigur că ne dorim cu toții o agricultură cât se poate de biologică, însă și aici avem niște probleme legate de capacitatea de producție a unei agriculturi biologice la un nivel la care să fie asigurată hrana pentru întreaga populație a Uniunii Europene și, pe de altă parte, de prețul pentru astfel de produse, în așa fel încât ele să fie accesibile pentru consumatori. Tocmai de aceea vin și vă spun că, în momentul de față, este clar că opțiunea folosirii glifosatului trebuie să rămână ca variantă de lucru, în paralel cu dezvoltarea segmentului de cercetare, pentru identificarea altor substanțe care să permită o agricultură eficientă și la un nivel la care să poată fi generatoare de hrană pentru populație”, a mai subliniat Daniel Buda.