Roboții pun „brațul” la îngrijirea plantelor. Culturi hidroponice mai eficiente cu ajutorul tehnologiei agricole

0

Pot culege, pot iriga și pot lucra… cot la cot cu fermierul! Roboții agricoli nu mai sunt astăzi o imagine dintr-un film SF.

Un concern maghiar format din trei companii a făcut următorul pas spre eficientizarea culturilor hidroponice.

Trăim în era tehnologiei și a informației. Tendința generală în agricultura modernă este de a înlocui forța de muncă slab calificată, care are de executat sarcini lente, repetitive și plictisitoare… cu roboți.

Cu ajutorul roboticii agricole și a noilor tehnologii, astăzi fermierii pot face față provocărilor climatice și pot cere inteligenței artificiale să decidă singură când este momentul optim să însămânțeze ori să recolteze.

Până de curând, recoltarea și culesul erau domeniile principale de dezvoltare ale roboticii agricole, în care progresul este cel mai evident. Marile companii specializate în domeniu au creat utilaje supersofisticate, prevăzute cu camere video și mecanisme de procesare 3D, cu care fermierii pot determina locația precisă a produsului. Atât de mult a evoluat agricultura modernă, încât roboții pot evalua gradul de coacere și sunt prevăzuți cu brațe precise și flexibile cu ajutorul cărora desprind fructul de pe creangă sau seceră grâul.

Noile prototipuri ale concernului maghiar vin în continuarea și îmbunătățirea colaborării între om și tehnologie.

Sistemul pus la punct de specialiștii maghiari vrea să demonsteze ca oamenii vor putea lucra în condiții de siguranță alături de roboți în fermele viitorului. Pentru asta au folosit un braț robotizat creat pentru a îngriji plantele dintr-o cultură hidroponică și l-au dotat cu senzori. Cu ajutorul lor, robotul se asigură că nu o să-i încurce și nici n-o să-i lovească pe fermierii care lucrează alături de el.

Deși pare desprins din filmele de ficțiune, viitorul agriculturii va fi închinat desprinderii fermierului de imaginea prototipului cu care ne-am obișnuit din moși strămoși.

Conform specialiștilor din domeniul inovației și cercetării, în următorii 30 de ani populația planetei va depăși 10 miliarde de oameni, iar agricultura este cea care va trebui să-i hrăneacă pe toți. Acest lucru însă nu va mai fi, ca în trecut, în sarcina muncitorilor din câmp, ci a informaticienilor și a experților în utilizarea tehnologiei computerizate.