România, locul 7 în UE la producția de cartofi, cu 2,68 milioane de tone

2

România a produs anul trecut 2,68 milioane de tone de cartofi, plasându-se pe poziția a șaptea între producătorii din Uniunea Europeană (UE), a cărei producție totală a fost în 2020 de 55,3 milioane de tone.

La acest capitol, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător din UE, fiind responsabilă pentru 21,2% din producţia totală, urmată de Polonia (16,4%), Franţa (15,7%), Ţările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) şi România (4,9%), conform datelor publicate de Eurostat, citat de AGERPRES.

Statisticile Comisiei Europene arată că, în 2020, suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de 1,7 milioane de hectare, adică 1,7% din totalul terenurilor arabile din UE. Aproape trei sferturi (76,8%) din suprafaţa totală cultivată cu cartofi anul trecut în UE a fost concentrată în doar şase state membre: Polonia (21,6%), Germania (16,5%), Franţa (12,9%), România (10%), Ţările de Jos (9,9%) şi Belgia (5,9%).

În raportul Eurostat se subliniază faptul că suprafaţa cultivată cu cartofi în UE s-a redus la jumătate între 2000 şi 2020, scăderi semnificative fiind înregistrate în Polonia (minus 71,3%) şi în România (minus 41,4%).

Analiza Eurostat mai arată că, în 2016, aproximativ 1,5 milioane de exploataţii agricole din UE cultivau cartofi, dintre care două treimi erau în România (40,7%) şi Polonia (25,4%). Cu toate acestea, 90% din fermele care cultivau cartofi în UE făceau acest lucru pe o suprafaţă mai mică de un hectar. Spre exemplu, în Polonia suprafaţa medie a unei ferme de profil este de 0,8 hectare, iar în România de doar 0,2 hectare, astfel că aceste exploataţii agricole mici au însumat doar 16,3% din suprafaţa totală cultivată cu cartofi din UE.

La polul opus, în state ca Danemarca sau în Ţările de Jos, aceste culturi s-au făcut în ferme a căror suprafaţă medie ajunge la 26,1 hectare, respectiv 16,5 hectare. În consecinţă, deşi doar 2,6% dintre fermele UE de profil au o suprafaţă mai mare de 10 hectare, aceste ferme au fost responsabile pentru majoritatea (61,6%) suprafeţei totale dedicată acestei culturi în UE.

Valoarea totală, la preţuri de bază, a cartofilor produşi anul trecut în UE este estimată la 12,3 miliarde de euro, adică 3,1% din valoarea totală a producţiei agricole a UE în 2020.

Jumătate din valoarea producţiei de cartofi a UE în 2020 a venit din doar trei state membre: Franţa (27,7%), Germania (19%) şi Ţările de Jos (10,5%). Urmează la egalitate Polonia şi România care au fost responsabile fiecare pentru 8,5% din valoarea producţiei de cartofi a UE, se mai arată în raportul Eurostat.