Anunțul momentului: S-AU RIDICAT RESTRICȚIILE la importurile de cereale din Ucraina!

3

Comisia Europeană a decis să nu prelungească, după data de 15 septembrie, restricţiile la importurile de cereale din Ucraina, a anunţat vineri executivul comunitar.

Decizia va provoca mari nemulțumiri în rândul fermierilor din țările Europei Centrale și de Est, care au înregistrat pierderi uriașe din cerealelor ucrainene care au inundat piețele interne ale acestor țări, la prețuri mult mai joase, nefiind condiționate de standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană.

Polonia și Ungaria au anunțat deja că vor bloca unilateral aceste importuri, dacă la nivelul Comisiei nu se va lua decizia de a prelungi restricţiile. Bulgaria, în schimb, a decis să nu mai prelungească restricțiile la importurile de cereale din Ucraina, premierul Nikolai Denkov adăugând că eliminarea embargoului va reduce preţul alimentelor de bază, lucru care va în beneficiul oamenilor cu venituri reduse din țara sa.

România nu a exprimat încă o poziție oficială în legătură cu restricțiile la importurile de cereale din Ucraina, însă fermierii reuniți în mai multe asociații de profil din țară au anunțat că, în cazul în care va fi ridicat ebmargoul, vor bloca vămile și vor ieși la proteste în stradă, existând chiar și varianta ca asociațiile de fermieri să dea în judecată autoritățile europene și naționale.