”Să crești porci în România este un fel de ruletă rusească”

6

Sectorul creșterii porcinelor în România se află în colaps de ani buni deja, de cât pesta porcină africană evoluează nestingherită pe tot teritoriul țării. Chiar dacă ultimele informări din partea autorităților arată o ușoară scădere a numărul de focare active, problemele per ansamblu sunt din ce în ce mai grave, spun cei care activează în sector.

Potrivit afirmațiilor făcute de Adrian Balaban, medic veterinar și crescător de porcine, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, numărul total de focare PPA din 2021 este în creștere față de anul trecut, iar situația s-ar putea înrăutăți și mai tare în a doua parte a anului. În prezent, se observă o evoluție extrem de agresivă a focarelor în partea de vest a țării.

”Anul acesta, din nefericire pentru noi, chiar dacă subiectul a trecut pe planul 10-15 față de unde ar trebui să fie, avem cel mai mare număr de focare în primele 6 luni ale anului. Avem 517 focare până la 30 iunie. Dacă din 2017 și până la 31 decembrie 2020 am avut 3800 de focare, am reușit să avem în 6 luni de zile aproape 15% în plus ca număr de focare. Situația este departe de a fi sub control. Avem o evoluție foarte agresivă în județele din vestul țării, mai ales în Timiș, Arad și Bihor. Pentru mine e un pic ciudat cum reușesc anumite județe să raporteze un număr foarte mic de focare. M-aș bucura ca în acele județe, autoritățile să fi făcut o treabă mult mai bună și să controleze situația în așa fel încât să nu apară niciun focar, dar nu cred că aceasta este realitatea. Iar dacă aceasta este realitatea, ar trebui ca acei oameni să vină să-i învețe și pe cei de la București cum ar trebui făcută treaba”, a precizat Adrian Balaban pentru AGRO TV.

Astfel, în condițiile în care autoritățile publice nu iau măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului PPA, creșterea porcilor în România a devenit o afacere extrem de periculoasă.

”Există o anumită ciclicitate în evoluția numerică a focarelor. La începutul anului, în perioada rece, avem un număr mai mic de focare, iar în perioada caldă, după ce trec ploile, ar trebui să explodeze. De fiecare dată, cele mai multe focare le-am avut în august, septembrie, octombrie. Pentru noi rămâne o mare enigmă de ce nu se face nimic, de ce nu se ia nicio măsură, de ce nu se aplică nicio recomandare venită de la Comisia Europeană. Este un ping-pong instituțional. (…) În situația actuală din România, cu prețurile uriașe la cereale, cu pesta porcină africană care evoluează atât de agresiv, să fii crescător de porci în România este un fel de ruletă rusească”, a mai spus Adrian Balaban.