Săptămâna Agricolă – Anunțul MADR către legumicultori, noi informații despre programul Casa Verde fotovoltaice și APIA oferă sprijin financiar pentru zootehnie, în perioada 1-7 aprilie 2024

17

Cele mai importante subiecte ale săptămânii care tocmai s-a încheiat sunt  evoluția ediției 2023 a programului Casa Verde Fotovoltaice, anunțul făcut de MADR către producătorii de ceapă privind un posibil program de finanțare și eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii măsurii DR 06-’’Bunăstarea animalelor’’.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început să elibereze adeverințe pentru beneficiarii măsurii DR 06- ‘’Bunăstarea animalelor’’ (pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții pentru anul de angajament 2024). APIA va elibera adeverința prin care este confirmat faptul că beneficiarul a depus cererea de plată pentru anul de angajament 2024, precum și valoarea de 85% din suma solicitată în document. În acest mod, fermierii din anumite sectoare zootehnice au acces mai ușor la finanțare, procedură care a început cu data de 3 aprilie 2024, potrivit unui comunicat transmis marți de către organizație. 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai precizează faptul că valoarea creditului va fi de până la 90% din suma precizată în adeverința cuvenită beneficiarului pentru plățile legate de bunăstarea animalelor, anul de angajament 2024. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de către bănci fermierilor.

Evoluția programului Casa Verde Fotovoltaice, ediția 2023, se arată promițătoare. Mai mult de două treimi din beneficiari au fost aprobați, iar o mare parte dintre aceștia au început deja instalarea panourilor fotovoltaice în gospodării, conform declarațiilor președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu. Persoanele care nu s-au decis încă în privința unui instalator, dintre cei acreditați de AFM, mai pot face acest lucru până la data de 23 aprilie.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a anunțat posibilitatea unui nou program, similar cu cel dedicat producătorilor de usturoi, dar care să avizeze de această dată producătorii de ceapă. Acesta va fi limitat la o anumită suprafață per beneficiar.

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 08.04.2024-15.04.2024. Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, conform ANM. 

 

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/anunt-de-la-afm-privind-instalarea-panourilor-fotovoltaice-prin-programul-casa-verde/
https://agro-tv.ro/apia-de-miercuri-acesti-fermieri-au-acces-la-bani/
https://agro-tv.ro/ministrul-barbu-pregateste-o-noua-subventie-la-hectar-pentru-fermierii-romani/