Un sat-fantomă a ieșit la suprafață! Autoritățile au intrat în alertă!

8

După zeci de ani de când a dispărut pur și simplu sub ape, reapariția unui sat-fantomă a pus autoritățile pe jar.

Este vorba despre satul Aceredo din regiunea Galiția de nord-vest a Spaniei, care a reapărut de sub râul Limia pentru prima dată după 30 de ani. Satul, aflat la granița spaniolă cu Portugalia, a fost abandonat în 1992, când o hidroelectrică portugheză și-a închis porțile, făcând ca râul Limea să inunde terenurile și clădirile din zona înconjurătoare, creând lacul de acumulare Alto Lindoso, scrie publicația britanică Daily Mail.

Lacul de acumulare Alto Lindoso este în prezent la 15% din capacitatea sa în urma unei secete, care s-ar putea agrava în săptămânile următoare, a avertizat o sursă din ministerul spaniol al Mediului.

Ruinele fantomatice ale caselor, cu acoperișuri pe jumătate prăbușite, cărămizi și resturi de lemn care formau cândva uși sau grinzi, o mașină veche, ruginită, lângă un zid parasite, ba chiar și o fântână cu apă care curgea încă dintr-o țeavă ruginită au atras în zonă o mulțime de turiști curioși.

Primarul regiunii care include Aceredo a pus situația pe seama deficitului de precipitații din ultimele luni, în special în ianuarie.

Maria del Carmen Yanez a adăugat că starea de lucruri a fost exacerbată de „exploatarea destul de agresivă” a companiei portugheze de energie electrică EDP, care gestionează rezervorul.

Ca răspuns la secetă, guvernul Portugaliei a ordonat ca șase baraje, inclusiv Alto Lindoso, să oprească aproape în totalitate utilizarea apei pentru producția de energie electrică și irigare pe 1 februarie.

Potrivit Reuters, EDP a spus că nivelul scăzut al rezervoarelor se datorează secetei, dar a adăugat că gestionează resursele de apă „eficient” și că acestea sunt peste cerințele minime.

Aceasta vine după ce un număr de sate din Spania s-au plâns anul trecut de utilizarea barajelor după o retragere rapidă a apei dintr-un lac de către compania energetică Iberdrola, din vestul Spaniei. EDP ​​a răspuns spunând că respectă regulile.

Cele mai recente date de la ministerul spaniol al Mediului arată că rezervoarele țării sunt la 44% din capacitatea lor, cu mult sub media de aproximativ 61% din ultimul deceniu, dar încă peste nivelurile înregistrate în timpul secetei din 2018.

Indicatorii de secetă au arătat o potențială agravare în săptămânile următoare, dar nu au detectat încă o problemă generalizată în toată țara, a mai declarat agenției de presă o sursă din minister.

Sursa foto: dailymail.co.uk