Stocurile de furaje pentru iarnă, prioritate zero pentru crescătorii de animale

1

Chiar dacă mai este ceva timp până când va veni sezonul rece, micii fermieri din județul Dâmbovița și-au făcut stocurile cu furaje pentru iarnă. Anul acesta a fost unul relativ bun, exceptând luna mai, atunci când ploile căzute aproape zilnic au distrus hectare întregi de fân.

”Toata vara asta facem. Strângem furaje. Nu este deloc ușor, avem animale multe și avem nevoie de fân mult. Se consumă destul de mult, mai ales în zilele și nopțile geroase. S-a pierdut mult fân în luna mai. A plouat mult și nu am reușit să recuperăm mai nimic din fânul cosit. Acum avem suficiente furaje pentru iarna viitoare. Depinde și cât de grea va fi iarna”, ne-a spus un fermier din Dâmbovița.

Crescătorii de animale spun că este foarte important să strângă furaje din producția proprie, deoarece prețul de producție este unul bun, iar furajele de calitate. În caz contrar, sunt nevoiți să cumpere hrană pentru animale de la alți producători la prețuri pe care nu toți și le permit.

 
”Nu ne permitem să cumpăram. Iarna, prețul furajelor este destul de ridicat, iar producția de lapte este una mică. Dacă nu strângem de vara, e greu, că nu ne permitem să cumpărăm”, a mai spus crescătorul de animale.
 
În continuare, o mare problemă rămâne lipsa forței de muncă. Fermierii spun că nu au cu cine să adune fânul de pe câmp la timp și de cele mai multe ori, din această cauză, ploile compromit producția și calitatea furajelor.