Subventie pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA)!

6
Subventie pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA)!

Ministerul Agriculturii din Germania ia în calcul acordarea unei subvenții fermierilor afectați de pesta porcină africană (PPA). Anunțul a fost făcut de ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner, după ce prețurile cărnii de porc au scăzut, în urma descoperirii a 32 de porci mistreți infectați cu PPA în landul Brandenburg, din estul Germaniei, transmite Agerpres.

Ajutorul de stat ar putea fi acordat sub forma unei subvenții pentru depozitarea cărnii de porc nevândute sau sub forma sprijinului financiar pentru fermieri, a precizat ministrul german.

Prețul cărnii de porc din Germania s-a aflat în cădere liberă săptămâna trecută, după depistarea focarelor de PPA. Primul caz de boală de pe teritoriul Germaniei a fost descoperit aproape de granița cu Polonia, iar ministrul agriculturii a anunțat că vor fi construite garduri permanente de-a lungul graniţei dintre Germania şi Polonia de autorităţile regionale, cu ajutorul fondurilor de la UE.

Imediat după depistarea primului caz de PPA, importurile de carne de porc din Germania au fost sistate de China, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Brazilia și Argentina, sporind temerile privind impactul epidemiei asupra agriculturii şi economiei germane.

China este cel mai mare cumpărător de carne de porc din lume, așa că impactul asupra economiei Germane ar putea fi unul imens. În același timp, alte țări producătoare de carne de porc ar putea beneficia de această conjunctură, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Brazilia, Spania sau Canada.

Între timp, în România, pesta porcină africană continuă să se extindă, distrugând fermele de porci. Săptămâna trecută, AGRO TV a scris despre decizia autorităților din Satu Mare de a sacrifica aproximativ 75.000 de porci, după ce activitatea a 12 ferme din județ a fost grav afectată de evoluția pestei porcine africane.

În același timp, în județul Iași, numărul de focare de PPA s-a dublat anul acesta față de 2019. Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, în județ mai sunt active 21 de focare de pestă porcină, în 12 localități. Cazurile de PPA au fost depistate atât la porcii din gospodăriile ieșenilor, cât și la mistreți.