Subvențiile ANT – Peste 53 milioane EURO au intrat în conturile fermierilor

3
Subvențiile ANT – Peste 53 milioane EURO au intrat în conturile fermierilor

Atât fermierii din sectorul vegetal, cât și cei din sectorul zootehnic, au intrat la plata ajutoarelor naționale tranzitorii după aprobarea legii bugetului de stat. Termenul limită pentru plata subvențiilor ANT este finalul lunii iunie 2021, însă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat deja la plată o bună parte din bani.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul general al APIA, Adrian Pintea a precizat că peste 53 milioane euro din totalul de 65 de milioane au intrat deja în conturile fermierilor, iar plățile continuă și în perioada următoare.

”În momentul de față, APIA plătește campania 2020, știm că acești bani vin întotdeauna în tranșe. Mă refer la faptul că întotdeauna se începe cu FEGA, pe care începem în 16 octombrie cu avansul, pe urmă plata finală. Odată cu adoptarea bugetului de stat, se acordă și acele ajutoare naționale tranzitorii. Sumele pentru ANT-uri, anul acesta, sunt destul de mici, dar acestea se compensează cu cele trei scheme noi, acele ajutoare de minimis pe care noi le vom acorda în perioada imediat următoare. Pot să spun că imediat după adoptarea bugetului de stat și a aprobării actelor normative, s-a început plata.

Avem un plafon alocat de 65 milioane euro, pentru ANT-uri în sectoarele vegetal și zootehnic. În sectorul vegetal avem 43,9 milioane euro, iar în sectorul zootehnic, 21,2 milioane euro. Până astăzi, 53,8 milioane euro au fost deja autorizate la plată. De la autorizarea la plată până când banii intră efectiv în contul fermierilor este o distanță de 4-5 zile. Plățile se vor face și în perioada imediat următoare”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Reamintim că, în sectorul vegetal, ajutoarele naționale tranzitorii sunt următoarele:

  • ANT 1 – următoarele culturi amplasate pe teren arabil: cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiţă, soia, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpşuni, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil. Culturile permanente, pajiştile permanente, viile şi terenul necultivat nu fac obiectul acestei scheme de sprijin financiar;
  • ANT 2  și 3 – in și cânepă pentru fibră;
  • ANT 4 – tutun;
  • ANT 5 – hamei;
  • ANT 6 – sfeclă de zahăr.

Pentru sectorul zootehnic, se vor face plăți pentru următoarele categorii:

  • ANTZ 7 – bovine de lapte;
  • ANZT 8 – bovine de carne;
  • ANTZ 9 – ovine/caprine.