Sunt necesare măsuri URGENTE pentru sprijinirea pieței cărnii de porc

2
Sunt necesare măsuri URGENTE pentru sprijinirea pieței cărnii de porc

Chiar dacă, în urmă cu două săptămâni, costul de achiziție al unei carcase clasă S era cu aproape șapte euro mai mare în Ungaria față de România, tot vecinii maghiari sunt mai vocali atunci când vine vorba de scăderea semnificativă a pieței cărnii de porc.

Ei spun că în ceea ce privește vânzările înregistrate în piața cărnii de porc, atât pe plan intern, cât și extern, acestea ar fi fost sever afectate, în timp ce prețul materiei prime ar fi scăzut semnificativ, în paralel cu o creștere accentuată a prețului hranei pentru animale.

Ca rezultat, a precizat Zsolt Feldman, secretar de stat în Ministerului maghiar al Agriculturii şi Dezvoltării, ar fi avut de suferit atât producătorii, cât și procesatorii.

În acest context, sunt necesare măsuri urgente la nivelul blocului comunitar (UE27) pentru a îmbunătăți situația actuală a cărnii de porc, au anunțat luni, 25 ianuarie 2021, 13 state membre UE, inclusiv Ungaria, în cadrul videoconferinței miniștrilor Agriculturii din UE, transmite MTI, citată de Agerpres.

Cu toate că ministerul de resort din Ungaria a oferit sprijin temporar, prețurile cărnii de porc sunt prea scăzute, iar sectorul s-ar putea confrunta cu dificultăți serioase dacă nu se iau urgent măsuri, a continuat oficialul maghiar. În acest context, el a cerut Comisiei Europene (CE) să acționeze imediat.

La acest moment, forul comunitar monitorizează cu atenție situația din sectorul de creștere a suinelor și, deocamdată, nu intenționează să adopte măsuri urgente, a continuat Feldman pe această temă.

Pandemia de COVID-19 a afectat prețurile la carne la producători

În contrapartidă, oficialitățile române nu au emis niciun comunicat de presă pe această temă, ca urmare a videoconferinței miniștrilor Agriculturii ai UE.

Doar Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), într-o declarație pentru ZF de la începutul acestui an, preciza că pe lângă epidemia de pestă porcină africană (PPA), şi pandemia de COVID-19 a afectat producătorii, preţurile la carne fiind foarte mici pentru producători.

„Acum consumul a scăzut, preţurile la lapte şi la carne sunt foarte mici, la pierderi nu ne mai gândim, despre majorări de salarii nu putem vorbi în următorul an, am făcut restructurări de personal, am redus bugetul pentru investiţii, noi, firmele româneşti, am rămas fără bani. HoReCa reprezenta 20% din vânzările noastre”, a afirmat Minea, și el întreprinzător în sectorul cărnii.

El a adăugat că țara noastră are capacitatea să satisfacă jumătate din necesarul de carne de porc din Europa, dar trebuie să se focuseze pe eradicarea virusului pestei porcine africane, astfel încât abatoarele şi fabricile locale să lucreze la capacitate maximă.

„Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România, am putea hrăni România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. (…) Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării”, spunea Sorin Minea.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, România a crescut 3,9 milioane de porci, însă doar 289.000 de tone de carne a provenit din porci născuţi şi crescuţi în România, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

La data de 11 ianuarie 2021, în România, carcasa de porc clasă S (peste 60% țesut muscular, bucată de 100 kg) avea un preț de 120,39 euro, față de cel înregistrat la data de 27 iulie 2020 când aceasta se situa la un nivel de 157,45 euro.

Și asta în timp ce în Ungaria, prețul era de 127,05 în ziua de 11 ianuarie 2021, iar la data de 27 iulie 2020 acesta se situa la un nivel de 153,31 euro.