Tendința prețurilor mondiale la alimente. Ne mai permitem să cumpărăm mâncare?

0
Tendința prețurilor mondiale la alimente. Ne mai permitem să cumpărăm mâncare?

Tendința prețurilor mondiale la alimente este de majorare constantă, în special ca urmare a cererii mari de uleiuri vegetale, dar și a stocurilor reduse.

Indicele global al preţurilor mondiale la alimente (Food Price Index) a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creştere, este anunțul făcut joi, 8 aprilie 2021, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie Bloomberg.

Prețurile mondiale la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu, pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.

Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace, care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu pandemia de COVID-19.

De altfel, majorarea prețurilor mondiale la alimente, înregistrată în martie 2021, a fost stimulată în primul rând de avansul costurilor de achiziție la uleiurile vegetale, pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse, susţine economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. Luna trecută, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

În contrast, preţurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021, iar preţurile la zahăr au scăzut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

Tot joi, FAO a anunţat că se aşteaptă ca producţia mondială de cereale să crească, pentru al treilea an consecutiv, în 2021.

„Producţia globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influenţată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei şi prognozelor referitoare la o recoltă record în India”, susţine FAO.

Organizația citată publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.