Transportul de animale vii – DA sau BA? Daniel Buda: ”Mor cu ei de gât”

2

Bătăliile din Parlamentul European pe marginea subiectului privind transportul de animale vii sunt mai vii ca niciodată. Există, se pare, mai multe voci extremiste care cer interzicerea totală a acestor transporturi, în timp ce alți europarlamentari, împreună cu crescătorii de animale, pledează pentru continuarea acestor practici. Cert este că raportul final al Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) urmează să fie votat în data de 2 decembrie, în timp ce recomandările vor fi votate la începutul anului viitor.

Până atunci, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a invitat pe europarlamentarul Daniel Buda în emisiunea ”Agricultura la Raport”, pentru a lămuri câteva aspecte legate de transportul de animale vii și pentru a afla stadiul discuțiilor de la Bruxelles. Iată ce a precizat vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

”Da, sunt unii care și-au exprimat această opinie că ar trebui interzis transportul de animale vii, dar marea majoritate a deputaților evident că nu dorim acest lucru. Exportul de animale vii trebuie să continue fără niciun fel de discuție. Sigur că sunt preocupări majore privind creșterea nivelului de bunăstare a animalelor pe durata transportului. Sub acest aspect cred că toată lumea este de acord, pentru că până la urmă, calitatea produsului este influențată și de calitatea transportului. (…) Până la urmă, sunt convins că vom reuși să gestionăm acest raport de maniera în care să reiasă faptul că transportul de animale vii este o activitate vitală pentru sectorul zootehnic, pentru că sunt țări dependente de transportul de animale vii”, a subliniat Daniel Buda.

În același timp, europarlamentarul a mai precizat că România este un exemplu de respectare a standardelor europene, iar discuțiile actuale s-au iscat din cauza altor state care au refuzat să respecte regulile. Sigur, acest lucru s-ar putea răsfrânge asupra crescătorilor români de ovine, însă Daniel Buda a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

”România este un exemplu de respectare a standardelor, dar, din păcate, nu toate statele membre au implementat în mod corect acest regulament 1/2005 și de aceea suntem în această situație. Unele state efectiv au refuzat să implementeze aceste reguli. Noi întotdeauna suntem mai catolici decât Papa și uneori mai și exagerăm cu unele chestiuni – mă gândesc la platformele de gunoi, că te și lovește râsul. În România îți cere platformă de gunoi betonată și cu bazin de purin; dacă te duci în Ungaria, Austria, Germania, vezi bălegarul pus pe pământ, că nu tușește pământul dacă ai pus bălegarul pe el. Noi suntem mai cretini un pic pe unele reguli de implementare. O spun și îmi asum chestiunea aceasta.

Alte state nu au implementat și din acest motiv sunt dezbaterile acestea, pentru că legislația trebuie să fie la nivelul Uniunii Europene. Sigur, or fi pe acolo și interese economice, or fi și alte chestiuni, eu vreau să vă spun un lucru foarte clar: cât sunt eu acolo, mor cu ei de gât, în sensul că n-o să-i las să interzică exportul de animale vii, pentru că eu știu ce înseamnă chestiunea aceasta pentru sectorul zootehnic și mai ales pentru sectorul ovin”, a mai precizat Daniel Buda.