Tranzacții agricole majorate pe final de an

12
Tranzacții agricole majorate pe final de an

La nivelul județului Iași au fost vândute mai multe terenuri agricole în acest an în comparație cu tranzacțiile care au fost făcute în anul 2019. Mai mult, numai în primele 11 luni din an au fost vândute 1.300 de hectare, fiind depuse 1.815 oferte de vânzare.

 
Cele mai multe tranzacții au fost făcute în ultimele 3 luni, fiind înregistrate la Direcția Agricolă 496 oferte pentru 330 de hectare
 
Ce mai trebuie spun este că potrivit legii 17 din 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Județene (DAJ) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.
 
Prețurile pentru terenurile agricole din Iași variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș după cum spun agenții imobiliari. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500 – 2.000 de euro, la hectar.
 
Dacă terenul este comasat, prețul crește, cum este cazul și unui teren agricol achiziționat de Constantin Scarlat, fermier din zona Andrieșeni, Iași, care a plătit în anul 2019, pentru 50 de hectare de teren agricol, 350.000 de euro, cum explică chiar inginerul.
 
De asemenea, prețul de vânzare pentru un teren agricol în comunele Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Rediu, anul acesta, este de aproximativ 7.000-8.000 de euro la hectar. În comunele mai îndepărtate precum Andrieșeni, Strunga sau Gropnița terenurile se vând în medie cu 3.000 de euro la hectar mai precizează cei care au făcut astfel de tranzacții.