Un fermier cere demisia primarului dupa ce ani la rand i-ar fi pus bete in roate

30
Un fermier cere demisia primarului dupa ce ani la rand i-ar fi pus bete in roate

Un fermier din comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud, și-a pus o pancartă la poartă prin care cere demisia primarului! Furia fermierului a fost stârnită din cauza interdicției impuse celor 20-25 de tauri pe care îi are de a pășuna pe teritoriul comunei.

I s-au pus bețe în roate, povesteșe crescătorul de tauri Călin Macarie, atunci când a solicitat primăriei un loc de pășunat. Pe lângă aceasta, fermierul a fost dat afară din Asociația Crsecătorilor de Animale din Budești, scrie observatorbn.ro.

Potrivit publicației locale, comuna Budești are circa 900 de hectare teren de pășune. Acesta aparține aproape în totalitate asociațiilor de crescători de animale. Familia Macarie a cerut o suprafață de 64 de hectare care aparține comunei Budești, parcelă numită Hodaia Sașilor, dar care se află în localitatea Matei. Din această suprafață pot fi folosite doar 46 de hectare.

În cadrul unei licitații, cele 64 de hectare au ajuns la o valoare de 530 RON pentru un hectar, se precizează în Observatorul BN. O sumă considerabil de mare spre deosebire de prețul de 15 RON pe hectar de pășune plătit de fermierii din asociații.

Deși i-a fost atribuit teritoriul, familia Macarie a aflat abia după licitație că nu poate primi suprafața integral, deoarece alți cetățeni aveau înregistrată o parte din ea la APIA. Cu toate acestea, Primăria i-ar fi solicitat să plătească toată suprafața.

După o perioadă de trei ani de piedici din partea Primăriei, familia a dat în judecată Primăria Budești și primarul comunei. „Nu au vrut să ne dea pășunea pe 7 ani, cum spune legea, numai pe un an. Ei au licitat 64 de hectare, în realitate nu au decât 46. Cum? Mă duc la târg să cumpăr 3 purcei, îi plătesc și vin acasă cu doi?”, a declarat fermierul Călin Macarie, citat de presa locală.

Crescătorul de anguși și juninci a găsit o soluție și a cumpărat pășune de la alți săteni și din satul vecin. Fermierul susține că situația este una ironică, întrucât sătenii din localitatea vecină au repartizate circa 10 arii per cap de vacă, în timp ce în Budești fiecare dispune de circa 50 de hectare per cap de vacă.

Potrivit fermierului, problema a început acum 15 ani, când primarul comunei Budești, Vasile Codrea deținea o lăptărie în sat. În calitate de primar, el negocia prețurile cu localnicii, dar aceștia erau siliți să accepte prețul impus de el pentru lapte, iar unii nici nu și-au mai văzut banii, scrie observatorbn.ro. Din această cauză, mulți fermieri au renunțat să mai crească animale.