USDA raportează suprafețe însămânțate cu porumb mai mici decât cele prevăzute de specialiști

9
USDA raportează suprafețe însămânțate cu porumb mai mici decât cele prevăzute de specialiști

În perioada 26 martie – 5 aprilie, prețurile de la Chicago pentru contractele cu termenul limită în mai au rămas relativ stabile, în jurul a 218 $/t. Această stabilitate vizibilă maschează o volatilitate puternică a prețurilor în urma publicării raportului USDA asupra intențiilor de semănat pentru campania 2021/22. Prețurile pentru contractele cu termenul limită din luna mai au ajuns, astfel, la peste 226 $/t pe 1 aprilie, după publicarea acestui raport.  De fapt, atunci când operatorii se așteptau la o creștere netă a suprafețelor comparativ cu campania 2020/21 și cu primele estimări ale raportului USDA, suprafețele însămănțate raportate se dovedesc a fi mai mici decât cele prevăzute.

Acestea ar fi de 36,9 milioane ha, față de 37,6 milioane ha preconizate de specialiști și 36,7 milioane ha în campania actuală. Unii experți  sunt sceptici față de cifra avansată de USDA, datorită contextului unui preț foarte favorabil pentru producătorii de porumb. Următoarele date despre suprafețele însămânțate vor fi publice la sfârșitul lunii iunie. Pe 05/04, 2% din cultura de porumb fusese semănată în Statele Unite, un început de campanie conform cu media ultimilor 5 ani. Aceste însămânțări s-au efectuat în statele sudice ale țării, iar acelea din Cordonul Porumbului sunt, în mod tradițional, mai tardive și ar putea fi, anul acesta, perturbate de seceta pedologică din partea de est a acestei zone.    

Odată cu progresul rapid al campaniei de vaccinare și cu redresarea economică, producția de etanol a revenit la un nivel similar mediei din ultimii 5 ani ( 965.000 barili/zi începând cu 26/03) în timp ce stocurile sunt mai mici cu 11% decât media pe ultimii 5 ani (21,1 milioane de barili pe 26/03). Ritmul transporturilor de export se menținea la un nivel bun săptămâna trecută, ajungând la 1,9 milioane tone.

Achizițiile Chinei, în prezent puțin peste 30 milioane tone de porumb (importuri și contractări) ar putea, de acum înainte, să scadă, în timp ce prețurile porumbului din Dalian au scăzut în aceste săptămâni, semn că dezechilibrul cererii/ofertei s-a rezolvat în China. În America de Sud, situația meteorologică s-a îmbunătățit în Argentina, permițând stabilizarea condițiilor la cultura porumbului tardiv.

Pe 31/03, 27% din cultura de porumb era în condiții “bune spre excelente”, cu un procent în plus față de săptămâna precedentă. La aceeași dată, 8% din cultura de porumb fusese recoltată, comparativ cu 18% în medie pentru ultimele cinci campanii.  În această săptămână sunt așteptate precipitații. În Brazilia, pe de altă parte, producătorii se tem de apariția unei vremi uscate în Centru-Vestul țării (sudul Mato Grosso) și Centru-Sud (Mato Grosso do Sul, Goias..). Condițiile de climă din această săptămână rămân uscate. 

EUROPA : Evoluția taxelor de export din Rusia

În Rusia, guvernul testează un sistem nou de impozitare a exporturilor de cereale pentru a-l implementa la începutul lunii iunie. Această taxă va înlocui taxa actuală de 25 €/t pentru porumb și va fi echivalentă cu 70% din diferența dintre prețul FOB al porumbului și 185 $/t. Pe 05/04, UE a importat 11,8 milioane de tone comparativ cu media ultimilor 3 ani la aceeași dată, 16,1 milioane tone. Ucraina este și acum primul furnizor (cu 5 Mt), înaintea Braziliei (cu 4,4 Mt), Serbiei (cu 1,3 Mt) și Canadei (cu 0,4 Mt). Rusia apare pe a cincea poziție, cu 0,3 milioane tone. 

Va fi interesant să urmărim în continuare raportul USDA și CONAB. 
usda