USDA: Recolta de porumb, la nivel mondial, în scădere

3
Ultima estimare a USDA în ceea ce privește recolta de porumb, privită global, este de 878 milioane de tone, excluzând China. Estimarea este în scădere cu 10% față de cea din decembrie.
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) și-a redus semnificativ prognoza pentru producția mondială de porumb pentru campania actuală. Recoltele globale de porumb sunt acum așteptate la o cantitate  de 878 de milioane de tone, excluzând China, potrivit raportului USDA publicat la 12 ianuarie 2023 și este cu 10% mai puțin decât estimarea anterioară din decembrie 2022.
 
Departamentul Agriculturii din SUA a surprins piața prin revizuirea în scădere a producției globale de porumb
 
Printre țările ale căror prognoze au fost modificate sunt Brazilia și Argentina care suportă cu greu fenomenului climatic La Nina, care provoacă o seceta devastatoare. 
 
Americanii au lăsat 4 milioane de hectare de porumb „în picioare”
 
Mai puțin așteptată este și scăderea cu peste 14% a estimărilor în ceea ce privește producția din SUA. Această situație este în mare măsură legată de suprafețele recoltate care sunt mai mici în comparație cu suprafețele semănate. Fermierii americani au lăsat  aproape 4 milioane de hectare de porumb „în picioare” în acest sezon, mult mai mult decât în ​​cele două campanii precedente.
 
Porumb: Evoluția și estimarea producției mondiale în milioane de tone
 
Această situație este parțial atribuită secetei care a lovit și continuă să lovească mai multe regiuni americane, în special în partea centrală a țării. „Situația din Statele Unite trage în jos, piața”, a reacționat Gautier le Molgat, de la firma Agritel. Totuși, contractul de referință pentru porumb din SUA, cu livrarea în martie, a crescut cu 2,66%.
 
Producția mai scăzută din SUA a determinat USDA să proiecteze stocuri finale mai mici, ceea ce a surprins din nou, piața, a declarat Michael Zuzolo de la Global Commodity Analytics and Consulting. Pentru analist, porumbul a fost ocolit în mod greșit în ultimele săptămâni în favoarea boabelor de soia, în timp ce prima cereală ar fi trebuit să se aprecieze mai mult decât cea de-a doua.
 
În Brazilia, producția de soia a crescut cu un milion de tone
 
Pe partea de soia, prognoza producției mondiale a fost și ea redusă, dar într-o măsură mai mică decât cea a porumbului. În plus, această scădere a fost mai mult decât compensată de stocurile de început, mai mari decât se anticipase anterior, în special în Brazilia, unde producția a crescut cu un milion de tone.
„Cu problemele (climatice) întâmpinate de Argentina”, a cărei producție de soia a fost redusă semnificativ cu 4 milioane de tone, și contracția din Statele Unite, „Brazilia câștigă”, subliniază consultantul Gautier Le Molgat.
 
Creștere ușoară a producției de grâu
Pe de altă parte, producția mondială de grâu este revizuită ușor în sus, la 781,31 milioane de tone față de 780,59 luna trecută.
 
usda, recolta de porumb
Grau: Evoluția și estimarea producției mondiale în milioane de tone
 
 
Sursa: AFP